Antto Kajava
Työterveyslääkäri

Kysymys:
Olen 52-vuotias nainen. Muutaman viime vuoden aikana hiukseni ovat ohentuneet päälaelta huomattavasti. Lääkitykseni on Primaspan 100 mg, Amitrid verenpaineeseen ja Lovastatin 20 mg kolesteroliin. Lovastatin on ollut käytössä noin viisi kuukautta, sitä ennen käytin Lipitoria noin seitsemän vuotta. Toivoisin neuvoa ongelmaani, koska hiukseni ovat niin ohuet, että päälaki kiiltää jo. Pelkään ennen pitkää kaljuuntuvani täysin. Mistä tämä johtuu? Mikä neuvoksi?
Vastaus:
Päivässä irtoaa 30-100 hiusta. Jos sormilla nipistäen irtoaa nykäisten usean kerran peräkkäin vähintään viisi hiusta, lähtö on epänormaalia.
Hiusten kohtalon sinetöivät rotuominaisuudet ja muut geneettiset ominaisuudet. Hiukset kasvavat kolmessa vaiheessa. Kasvuvaihe kestää parista kuukaudesta muutamaan vuoteen, lapsilla jopa pitempään. Lepovaihe kestää muutaman viikon, ja sitä seuraa muutaman kuukauden irtoamisvaihe. Hius irtoaa tutulla tavalla pesussa, kammatessa tai itsekseen. Hiukset kasvavat enemmän talvella, kuten karvat eläimillä.
Lähes kaikki suomalaiset kaljuuntuvat miestyyppisesti ja sitä esiintyy kaikilla miehillä ja yli 50-vuotiailla naisilla. Naisilla hiustenlähdön syy voi olla hormonaalinen ja joskus niin sanottu munasarjojen monirakkulatauti. Nuoremmilla naisilla kaljuuntumista aiheuttavat muun muassa synnytys sekä ehkäisytablettien käytön lopettaminen. Myös kova stressi ja hankala infektio voivat johtaa tähän.
Useat lääkkeet aiheuttavat tukanlähtöä, joka onneksi melkein aina korjaantuu itsekseen käytön loputtua. Tällaisia ovat esimerkiksi solunsalpaajat. Myös psorin hoitoon käytettävä asitretiini aiheuttaa tukanlähtöä. Myös ketokonatsolin ja flukonatsolin sisäiseen käyttöön liittyy annoksesta riippuvaista hiustenlähtöä. Monien muiden lääkkeiden on arveltu aiheuttavan hiustenlähtöä. Lovacolin sisältämän lääkeaineen on todettu aiheuttavan pälvikaljuuntumista. Muiden käyttämiesi lääkkeiden kohdalta en löytänyt hiustenlähtöä sivuvaikutuksena.
Laboratoriotutkimuksena kannattaa ainoastaan määrittää kilpirauhaskokeet mahdollisen kilpirauhasen vajaatoiminnan poissulkemiseksi. Mahdolliset kuukautishäiriöt voivat antaa syyn gynekologiseen selvittelyyn.
Hiusten harvenemisen yksinkertaisin hoitokeino on pestä hiukset muutaman kerran viikossa ketokonatsolia sisältävällä shampoolla. Teho näyttää perustuvan erään ihon hiivan ja siten tulehduksen vähenemiseen. Tämä voi vastata täysin lääkkeenä myytäviä ja suhteellisen arvokkaita minoksidiilia ja finasteridia. Hoitotulos on vähintään tyydyttävä joka kolmannella.
Ulkoisesti käytettävä minoksidiililiuos auttaa parhaiten alle 35-vuotiailla, näillä joka toisella. Viisiprosenttinen liuos on teholtaan luonnollisesti jonkin verran parempi kuin miedompi. Sitä on käytettävä jatkuvasti kahdesti päivässä ja vaikutus perustuu ilmeisesti päänahan verenkierron paranemiseen.
Finasteridi estää miessukuhormonin aineenvaihduntaa ja vaikuttaa tätä kautta kaljuuntumista estävästi. Ensimmäisten tutkimustulosten mukaan tukankasvu lisääntyi ensimmäisen hoitovuoden aikana yli puolella, mutta toisaalta lumelääke auttoi yli kolmasosaa! Uudemman tutkimuksen vastaavat luvut olivat 52 ja 31 prosenttia.
Kuvaamaasi hiustenharvenemista voisi hoitaa myös kirurgisesti hiussiirteillä. Tällainen hoito on kuitenkin erittäin kallista.
Lue myös:
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.