Terve.fi

Herkkäunisuus ja jatkuva väsymys

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 22.2.2011

Kysymys:

Mieheni on herkkäuninen, jatkuvasti väsynyt ja hänen unentarpeensa on mielestäni tavallista suurempi. Mieheni menee nukkumaan viimeistään kello 22. Useimmiten hän herää kello 7.30. Yöunien lisäksi hän nukkuu yleensä tunnin päiväunet. Lääkäri on määrännyt huonoon unenlaatuun pienen määrän Doxalia ja melatoniinia.

Puolisoni on hoikka, mutta hän ei harrasta juuri liikuntaa. Hyötyliikuntaa hänelle kuitenkin kertyy työssä. Harrastuksena on lähinnä netissä surffailu. Olen yrittänyt patistaa miestäni kanssani lenkille, koska uskon, että raitis ilma voisi auttaa.

Uniapneaa ei ole todettu. Mieheni uni häiriintyy pienimmistäkin muutoksista. Hän ei kuulemma ole masentunut, eikä siltä vaikutakaan. Kaikki unihygienia-asiat ovat kunnossa. Huone on pimennetty verhoin, ja korvatulpat ovat käytössä. Mikä neuvoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Masennuksen ja uniapnean lisäksi jäljelle jää joukko selvitettäviä asioita. Käyn läpi niitä, joihin olen törmännyt 30 lääkärivuoteni aikana, mutta täydellinen tämä lista ei ole. Väsymys on yleinen oire, ja periaatteessa sitä esiintyy kaikissa pitkään jatkuneissa sairauksissa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan tutkiminen on yksinkertaista verikokein, samoin anemian eli matalan hemoglobiinin. Väsymyksenä voi ilmetä niin matala kuin korkeakin verenpaine. Myös sokeri- eli glukoosiaineenvaihdunta on syytä tutkia paastoverikokein. Jotkut voivat kokea väsymystä vähäisenkin sokeriarvojen nousun yhteydessä ilman, että varsinaista aikuisiän diabetesta on todettu. Sokerirasituskoe voi olla aiheellinen, sillä paastosokeriarvo saattaa olla harhaanjohtavasti normaali.On hyvä tietää, että joka viides aikuisiän sokeritautipotilaista on normaalipainoinen. Harvinaisuutena mainitsen vielä lisämunuaisten vajaatoiminnan, niin sanotun Addisonin taudin, jonka diagnoosi saatetaan tehdä joskus vasta vuosien kuluttua oireiden alkamisesta. Oireet saattavat olla hyvin epämääräisiä silloin, kun sairaus ei puhkea rajuna. Etenkin väsymys ja voimattomuus ovat tavallisia oireita, jotka saattavat peittää alleen muita vähäisempiä oireita, joihin potilas on jo ajan myötä tottunut. Väsymys voi miehesi kohdalla olla myös synnynnäiseen herkkäunisuuteen liittyvä ominaisuus, jolloin uni ei ole riittävän ”lepuuttavaa”. Erilaiset unilääkkeethän pyrkivät estämään heräämistä, ja niiden käyttöön voi liittyä sivuvaikutuksena myös väsymys. Päivänselvää on, että hyvä fyysinen kunto auttaisi miestäsi joka tapauksessa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.