Terve.fi

Hedelmöittymisen ajankohta - 87363

Hedelmöittymisen ajankohta - 87363

Mervi Halttunen-Nieminen

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen

Kysymys:

Hei Mervi,
Kaipaisin kovasti apua, koska tämä asia vaivaa minua suuresti enkä pysty kunnolla nauttimaan raskausajastani. Maanantaina 31.10.2016, tein postiivisen testin hailakalla viivalla. Aikaisempana perjantaina 28.10.2016 testi oli vielä negatiivinen. Kävin heti samana maanantaina 31.10.2016 ultrassa, jossa ei näkynyt vielä mitään, korkeintaan jonkinnäköistä ruskuaispussin kehittymistä. Ultran suorittanut lääkäri oli sitä mieltä että viikkoja voisi olla 4+0 koska mitään ei näkynyt.
Kävin nyt viikko sitten ensimmäisessä ultrassa, jossa lasketuksi ajaksi laskettiin 3.7.2017. Kaikki oli lapsella hyvin.
Ongelmani on, että olen ollut ulkopuolisen miehen kanssa 17.9.2016 kondomia käyttäen. Olen kolmelta ammattilaiselta pyytänyt hedelmöitymisen ajankohtaa, jolloin vastaukseksi olen saanut lokakuun alku (n.10.10 tai aikaisemmin). Kierrostani en osaa sanoa mitään, koska en ole koskaan pitänyt kirjaa epäsäännöllisistä kuukautisistani. Kiertoni on ollut monesti huomattavasti pidempi kuin kuukausi, joskus peräti puolitoista. Tuo lokakuun alku olisi hyvin todennäköinen oman mieheni kanssa, koska tuon hairahdukseni jälkeen vannoin itselleni etten enään ikinä ole huono äiti/vaimo. Harrastimme todella paljon seksiä tuon jälkeen oman mieheni kanssa ja puhuimme kolmannen lapsen hankinnasta (oli ollut jo vuoden puheissa).
Kaipaisin niin kovasti sinulta selvitystä, onko minkäänlaista riskiä että tuleva vauva voisi olla ulkopuolisen miehen? En ole uskaltanut puhua tästä neuvolassa enkä oikein kenellekään muullekkaan. Tiedän että käytimme kondomia, mutta siihen en uskalla luottaa. Mitä todennäköisimmin hedelmöitys olisi tapahtunut tuolloin lokakuun alussa, kun vielä 28.10 testi näytti negatiivista ja ultrassa ei näkynyt yhtikäs mitään, mutta onko mitään mahdollisuutta että olisin voinutkin hedelmöityä kaksi viikkoa aikaisemmin eli tuolloin 17.9.2016? Kuinka paljon hedelmöitymisen ajankohta voi heittää?
Vastausta odotellessa! Toivon että tämä tulee perille, olen avun tarpeessa!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
jos maanantaina 31.10 ultrassa ei vielä näkynyt mitään merkittävää, oli raskausviikkoja korkeintaan 5, tuohon sopii myös se, että nyt ultrassa lasketuksi ajaksi saatiin 3.7; tähän hyväksytään viikon ‘mittavirhe’. Hedelmöitys on tapahtunut noin 10.10; edelleen viikon mittavirheellä aikaisintaan 3.10 ja viimeistään 17.10. Hedelmöitys ei ole voinut tapahtua 17.9 yhdynnän seurauksena, vaikka joskus siittiöt saattavat pysyä hedelmöityskykyisinä kuusikin vuorokautta. Tuossa tapauksessa 31.10 ultrassa olisi jo nähty yli 7-viikkoinen elävä sikiö.

Eli unohda nyt tuo 17.9 tapahtuma ja nauti raskaudestasi!

Julkaistu: 9.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.