Terve.fi

Haiman kysta

Haiman kysta

Jukka Sirén

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén

Kysymys:

Hei! Olen 34-vuotias nainen. En tupakoi ja käytän satunnaisesti alkoholia. Haimatulehduksia ei ole ollut. Vatsan turvottelua on ollut vuosia ja keliakia sekä kilpirauhasen vajaatoiminta löytyy perussairautena. Perusverenkuva ja maksa-arvot sekä kreatiniini ovat kaikki viitearvoissa. Nyt vatsan ultrassa löytyi satunnaislöydöksenä kaksi kystaa haimasta. Toinen haiman rungossa ja kooltaan 6mm ja toinen sijaitsi caputissa, pitkulainen ja kooltaan 1cm. Radiologi totesi niiden olevan nesterakkuloita. Kuinka varma hän voi olla näkemästään ja ovatko nämä mahdollisesti pahanlaatuisia muutoksia tai tarvitsevatko seurantaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, ensinnäkin pahoittelen vastauksen viipymistä, kysymykset eivät jostain syystä tule minulle, vasta huomautus vastaamattomuudesta tulee sähköpostiini. Olen ilmoittanut Terve.fi sivustolle ongelmasta, mutta ei ole korjaantunut. Sitten kysymykseesi. Ultraääni tunnistaa hyvin nesterakkulat, joten se on niiden havaitsemisessa. Jos haimassasi olisi 6mm kysta ei se edellyttäisi jatkoselvittelyjä, mutta 10mm muutoksen osalta sitä jo suosittelisin. Haimassa olevat pienet kystat ovat lähes aina hyvänlaatuisia, mutta mikäli ne ovat ns. IPMN-kystiä, niiden seurantaa usein suositellaan. Sinun pitäisi saada lähete haiman magneettikuvaukseen ja laboratoriokokeisiin tai pikemminkin paikkakuntasi keskussairaalaan näitä tutkimuksia varten. Magneettikuvaus on tarkin tapa luokitella näitä rakkuloita. Jos rakkuluat ajan kanssa kasvavat, niihin saattaa liittyä pieni riski siihen, että niissä voi vuosikymmenten aikana syntyä solumuutoksia, jotka voivat johtaa kystat muuttamiseksi kasvaimeksi, jopa pahanlaatuisesta. Riski on noin pienissä kystissä olematon, mutta jos kystat kasvavat yli 4cm kokoisiksi, riski suurenee. Silti pahanlaatuisesta muuttumisriski on kovin pieni, joten erityistä huolta ei nyt pidä kantaa. Kiirettä tutkimuksiin pääsylle ei ole. Voit halutessasi lukea IPMN-kystista netistä Duodecim-lehteen kirjoittamani artikkelin kirjoittamalla Googleen sanat ipmn ja duodecim.

Julkaistu: 5.5.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.