Terve.fi

Bartholiniitti ja synnytys

Bartholiniitti ja synnytys

Laura Merivirta

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja

Laura Merivirta

Kysymys:

Minulla on todettu bartholiniitti häpyhuulessa (n. 3cm). Kyseessä siis häpyhuulen kysta. Olen raskaana (36+1) ja neuvolalääkärin mukaan kystalle ei tehdä ennen synnytystä mitään, koska se ei ole kipeä eikä siitä pitäisi näin ollen olla haittaa. Nyt kuitenkin mietin, että voiko se haitata synnytystä jotenkin? Eli tehdä synnytyskanavan jotenkin ahtaaksi? Se on kuitenkin noin iso. Voiko tällainen kysta lähteä itsestään pois? Miten synnytyksen jälkeen: pitääkö kysta tyhjentää/leikata pois? Ovatko nämä yleisiä raskauden aikana?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, en osaa sanoa kuinka yleistä kyseinen kysta on raskausaikana. En usko että kystasta on mitään haittaa synnytyksessä. Se saattaa puhjeta synnytyksen aikana, muta tästä ei ole vauvalle eikä sinulle vaaraa. Supistukset ja vauva tekevät tilaa emättimeen, joten en usko, että edes huomaat kystaa synnytyksen aikana. Synnytyksen jälkeen arvioidaan tarvitseeko kystalle tehdä jotain.

Tsemppiä loppuraskauteen ja synnytykseen!

Julkaistu: 13.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.