Kauneus & Terveys

Apua punahukkaan

Apua punahukkaan

Antto Kajava

Yleislääkäri, työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Sairastan punahukka-nimistä ihosairautta. Lääkityksenä on Elocon 0,1 % -emulsiovoide. Siitä ei kuitenkaan tunnu olevan apua, sillä se on paksua, eikä imeydy kunnolla. Olisiko jotain kevyempää voidetta, joka imeytyisi paremmin? Sairauteni on todettu koepalalla. Olen löytänyt vain vähän tietoa tästä taudista netistä, eikä kirjallisuuttakaan oikein löydy.

Näytä vastaus

Vastaus:

Punahukkaa (SLE) on kahta muotoa. Toinen esiintyy pelkästään ihottumana, kun taas vakavampi muoto on monimuotoinen ja voi aiheuttaa muutoksia ja oireita laajalla alueella elimistössä (iho, limakalvot, nivelet, munuaiset, keuhkot, sydän, hermosto). Onneksi ihosairaus muuttuu harvoin tuoksi toiseksi muodoksi. Sairaus kehittyy tuntemattomasta syystä sisäsyntyisenä tulehdussairautena. Tällainen autoimmuunitauti kehittyy, kun elimistö alkaa luulla omia kudoksiaan vieraiksi ja kehittää niitä vastaan tulehdusreaktion.

Punahukkaihottuma on läiskäinen ja sen mielialueet ovat kasvoilla ja päänahassa. Läiskät voivat olla jopa muutaman senttimetrin kokoisia. Ne ovat voimakkaasti punoittavia ja koholla ihon pinnasta. Läiskissä voi esiintyä vaaleita kohtia ja verenpurkaumia. Päänahan läiskistä lähtevät usein hiukset. Diagnoosi tehdään koepalan avulla.

Auringolta kannattaa suojautua, sillä se pahentaa ihottumaa. Kortisonivoide on ensisijainen hoito, tosin miedommista sellaisista ei ole yleensä apua. Osa potilaista joutuu turvautumaan sisäiseen kortisonilääkitykseen tai klorokiiniin.

Voi olla, että sinun kohdallasi ei välttämättä löydy paremmin imeytyvää voidetta. Elocon-emulsiovoiteen pitäisi nimittäin olla juuri sellaista. Epäilen, että ihottumaläikkäsi olisivat muuttuneet rakenteeltaan sellaisiksi, että kohdallasi olisi ehkä mietittävä juuri tuota sisäistä lääkitysvaihtoehtoa. Ihotautilääkäri on tilanteessasi nyt oikea osoite.

Julkaistu: 1.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.