Terve.fi

Alkoholi ja alkio

Alkoholi ja alkio

Mia Astikainen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Hei,
olen raskaana RV 13+6 ja haluaisin tietää milloin hedelmöittyminen on tapahtunut? Olen todella huolissani olenko juonut alkoholia hedelmöittymisen aikoihin tai jälkeen ja aiheuttanut alkiolle haittaa tai vaurioita? Neuvolan kuukautisista laskettu arvio raskauden kestosta on sama kuin varhaisultrassa tehty. LA 25.4.2017. Viimeisten kuukautisten alkamispäivä on 19.7.2016 ja ne kesti noin neljä päivää. Minulla on aina ollut hyvin epäsäännöllinen kuukautiskierto. Alkoholia käytin parina päivänä erittäin runsaasti: 28.7.- 29.7.2016. (Näinä kahtena päivinä en ollut yhdynnässä) Onko hedelmöittyminen voinut tapahtua jo ennen näitä päiviä? Tai jos hedelmöittyminen alkanut juuri hieman jälkeen, voiko edellisten päivien alkoholin käyttö vaikuttaa haitallisesti alkioon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Laskennallisesti raskautesi on alkanut noin 2.8. On myös mahdollista, että raskauteen johtanut yhdyntä on tapahtunut jo aikaisemmin, sillä siittiöt voivat elää naisen kehossa jopa 5 päivää. Ennenkuin alkion ruskuaispussi on hävinnyt ja istukka muodostunut, eivät äidin verenkierrossa olevat aineet pääse istukan kautta sikiön verenkiertoon. Sikiön sydänkin alkaa lyödä vasta noin viikolla 5. Käytännössä on siis niin, että ennenkuin kuukautiset ovat jääneet pois, ei alkoholi pääse vahingoittamaan sikiötä. Raskauden aikana ja heti kun saa tietää olevansa raskaana, ei alkoholia tule käyttää lainkaan. Alkoholin käytöllä voi olla vakavia seurauksia raskaudelle ja sikiölle.

Julkaistu: 24.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.