Terve.fi

9-vuotiaan päänympärys

9-vuotiaan päänympärys

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Kävimme 9-vuotiaan poikani kanssa tänään terveystarkastuksessa. Muuten asiat olivat mallillaan, mutta hänen päänympäryksensä ei ole kasvanut 2 vuoteen kuin 1mm:n. Muuten kasvukäyrät menivät normaalisti aiempaan nähden. Nyt huolestuttaa kovasti, että mistä tässä on kyse? Koululääkärille pääsee vasta vuodenvaihteen jälkeen. Kiitoksia kovasti jo etukäteen vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Päänympärystä seurataan pääasiassa sen vuoksi, että voitaisiin todeta päänympäryksen kasvun kiihtyminen, mikä viittaa aivopaineen nousuun. Sairaudet ja häiriöt, jotka johtavat päänympäryksen kasvun hidastumiseen ovat hyvin harvinaisia ja aiheuttavat selviä oireita ja/tai kehityksen taantumista. Jos lapsi siis kasvaa ja kehittyy muuten normaalisti, päänympäryksen kasvun hidastumisesta ei ole syytä olla huolissaan. Päänympäryksen mittaaminen on lisäksi herkkä pienille virheille, jotka voivat aiheuttaa yksittäisiä poikkeavuuksia päänympäryskäyrään. Päänympäryksen seuranta on sitä tärkeämpi, mitä nuorempi lapsi on. Kouluiässä sen merkitys on varsin pieni, ja uusilla kasvukäyrillä päänympärystä seurataankin vain alle kouluikäisillä.

Eli yhteenvetona voi todeta, että normaalisti kasvavan ja kehittyvän koululaisen päänympäryksen kasvun hidastumisella ei ole mitään merkitystä.

Julkaistu: 11.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.