Terve.fi

8 kk vauvan yöunille nukutus

8 kk vauvan yöunille nukutus

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei, meillä on siis viikkoa vajaa 8 kk ikäinen poikavauva. 5 viikon iästä alkaen ovat illat olleet hankalia. Tällä hetkellä poika nukahtaa sadun lukemiseen, mutta alle tunnissa havahtuu hereille huutaen silmät kiinni ja sen jälkeen onkin rauhoittelu vaikeaa. Harvoin nukahtaa uudelleen esim. imetykseen, sadun lukemiseen ei enää nukahda.

Poika rauhoittuu helpoiten havahtumisen jälkeen, kun valot laittaa päälle ja herättää täysin hänet, esimerkiksi hämärässä makuuhuoneessa sylissä vain huutaa. Rauhoittuu myös alle tunnissa kyllä viereen sänkyyn, jos silitellään ja puhutaan rauhallisesti, mutta siis siinäkin kyllä huutaa kauan ennen rauhoittumista.

Omaan pinnasänkyyn ei ole ikinä nukahtanut, vaikka yritystä on ollut. Tassuttelut on koettu, mutta ne aiheuttaa loppupeleissä vaan enemmän huutoa ilta illan jälkeen. Olemme kokeilleet myös nostaa syliin pinnasängystä aina huudon kovetessa, mutta lopputulos on erittäin hankalasti rauhoitettava vauva. Kaipaisimme apua näihin iltoihin, vie paljon aikaa ja voimia saada poika yöunille. Nukahtamisen jälkeen nostamme pojan omaan sänkyyn nukkumaan, mutta itse nukutus tapahtuu siis meidän sängyssä.

Kysyisinkin siis, olisiko tarvetta viedä poika lääkärin vo:lle, voiko terveydelliset seikat aiheuttaa tällaista? Mistä nämä iltahuudot voisi johtua ja mikä mahtaisi auttaa niihin? Huudatusunikoulu? Se on meillä kyllä viimeisenä vaihtoehtona mielessä.

Poika myös välillä uni-valvetilan rajamailla saattaa säpsähtää joitain kertoja hereille niin että kädet ja jalat heilahtavat, onko tämä normaalia?

Muuten on iloinen poika, päiväunille nukahtaa vaunuihin lähes samantien ja nukkuu kahdet unet 1-2h kerrallaan. Yöunta 10-12h. Kiinteitä syö viisi ateriaa päivässä ja imetykset siihen päälle. Yöt nukkuu sitten hyvin, kun olemme hänet unille saaneet.

Päivärytmit suht säännölliset. Hampaita on kaksi puhjennut. Vatsa toimii päivittäin. Maidottomalla ja munattomalla ruokavaliolla olin itse kun poika oli n. 4 kk ikäinen kokeilumielessä, siitä ei kuitenkaan apua ollut. Vastauksesta olen hyvin kiitollinen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Unen ja nukahtamisen häiriöt ovat yksi eniten lapsiperheitä kuormittavia ongelmia, ja niiden ratkaiseminen yksin tai internetistä tms. saatavien ohjeiden avulla on joskus liian vaikeaa. Tällöin kannattaa ilman muuta olla yhteydessä neuvolaan tai lääkäriin, vaikka oireiden takana on vain harvoin mikään hoitoa vaativa sairaus tai vaiva. Terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa tilanne käydään perusteellisesti läpi, arvioidaan ongelman syitä, tehdään suunnitelma tilanteen parantamiseksi ja sovitaan seurannasta. Lapset ovat erilaisia, joten sellaiset keinot, jotka ratkaisevat toisten lasten ongelmat, eivät välttämättä auta toisia. Nukahtamisongelmissa perusasia on, että lapsen tulisi nukahtaa samaan paikkaan, missä hän nukkuu. Tämä vaatii joskus kärsivällisyyttä ja voi johtaa hankaliin iltoihin, mutta maksaa lopulta varmasti vaivan. Toinen perusasia on, että mikäli vain mahdollista, lapsen sänky kannattaa 6 kk iässä siirtää omaan (tai sisarusten) huoneeseen pois vanhempien makuuhuoneesta. Lisätietoa lapsen unesta ja univaikeuksien hoidosta on luettavissa mm. Lastenneuvolakäsikirjasta: http://www.thl.fi/fi_FI/web/lastenneuvola-fi/ohjeet/menetelmat/hyvinvointi/uni

Julkaistu: 1.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.