Terve.fi

8 kk ikäisen vauvan päiväunet

8 kk ikäisen vauvan päiväunet

Sari Metsäkivi

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi

Kysymys:

Kuinka vauvan päiväunia saisi pidennettyä? Tyttäremme on hieman yli 8 kk ikäinen. Ongelmamme on lyhyet päiväunet, yleensä 30-40min, kaksi kertaa päivässä. Joskus lyhyemmät, joskus hieman pidemmät. Ensimmäiset kuukaudet hän vain itki ja oli tyytymätön. Erittäin huono nukahtamaan jo silloin.

Maitoallergia diagnosoitiin hieman yli 3 kk iässä ja se toikin helpotusta arkeen. Vauva on huonoista päiväunista huolimatta tai niiden takia nukkunut yöt kuitenkin melko hyvin. Melko aikaisessa vaiheessa muodostui rytmi, jolloin hän heräsi alkuun 2 kertaa ja nykyään kerran yöllä tai aamuyöllä. Yöt ovat olleet hieman levottomia nyt muutaman viikon ajan. Varmasti monen asian summa; hampaat, liikkumaan oppiminen sekä yöpyminen omassa huoneessa (on tosin nukkunut aina samassa huoneessa, itse olemme muuttaneet nyt toiseen huoneeseen). Yöt nukkuu säännöllisen epäsäännöllisesti klo 20 (21)-8.15. Herää kerran aamulla klo 6-7 välillä ja saa maitoa (saa korviketta). Päiväunet on meidän ongelma. Vauva tosiaan nukkuu joko parvekkeella tai omassa sängyssään päiväunet. Asumismuodon takia vaunuja en mielellään jätä ulos.

Aamupäiväunille menee yleensä klo 11-12. Ja iltapäiväunille noin klo 16. Lähes aina unet ovat 30 min. Joskus hieman enemmän, joskus harvoin tunnin. Välillä herättyään vauva on selkeästi edelleen väsynyt. Ensimmäisille unille ja iltaunille nukahtaa suhteellisen helposti. Ip unille ei. Joko itkien tai vaunuihin. Kaikkea on yritetty; maitoa ennen unia, ei maitoa ennen unien, huudatusta, silittelyä, tarkkaa päivärytmiä, pidempiä ja lyhyempiä ruokailu- ja univälejä…mikään ei auta että sekä.ap ja ip unet pitenisivät. Kateellisena kuuntelen, kun muiden vauvat nukkuvat 3 tuntia päiväunia. Itse voin vain haaveilla sellaisista.

Onko mitään tehtävissä vai pitääkö tähän vain tottua? Kyse ei niinkään ole siitä, ettenkö saisi nukuttua tai etteikö vauva olisi pääosin virkeä, mutta päivän rytmittäminen on erittäin vaikeaa ja itsekkäästi toivon, että saisin välillä omaa aikaa päivisin. Millainen olisi hyvä päivärytmi 8 kk ikäisellä? Paljonko hän tarvitsee unta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Useimmat kahdeksankuiset vauvat nukkuvat 12–15 tuntia vuorokaudessa, eli vaikuttaa siltä, että vauvanne kokonaisunimäärä on riittävä. Monet nukkuvat yöllä 6–8 tuntia jo yhtäjaksoisesti, ja onneksi teilläkin nukutaan kohtuullisen hyvin. Yleensä yöuniaika pitenee, kun vauva lähestyy ensimmäistä ikävuottaan – eli valoa näkyvissä!

Vaikuttaa tosiaan siltä, että olette jo monin tavoin koittaneet pidentää päiväunia. Moni pikkuinen tarvitsee vielä kahdet päikkärit, mutta aika moni pärjää yksillä pitkillä päikkäreillä. Noin vuoden ikäinen nukkuu yleensä enää yhdet päiväunet, ja unirytmi alkaa olla jo lähellä muun perheen rytmiä.

Mietinkin, kannattaisiko teidän kokeilla yhden päikkärin rytmiä. Jos lapsi herää kahdeksan maissa, jaksaisiko hän valvoa yhteen saakka? Ehkä hän sitten nukkuisi makeat, pitkät unet ja sinäkin saisit kivan rupeaman itsellesi. Kahdeksan kuukauden ikäisenä vauva kehittyy vauhdilla, on utelias ja liikkuvainen, joten välillä on kyse siitäkin, ettei vauva malta syödä tai nukahtaa ja nukkua.

Toisaalta, jos tuntuu siltä, että vauvalle riittää nykyinen unimäärä, voi tosiaan olla helpompaa vain sopeutua nykytilanteeseen. Jaksamista!

Julkaistu: 24.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.