Normaali kolesterolin määrä - mikä on jo haitaksi?

Kaupallinen kumppani

Koska elimistön solut saavat tehokkaasti kolesterolia pienistä pitoisuuksista, jo 0,5 millimoolia litrassa (mmol/l) LDL-kolesterolipitoisuus on riittävä solujen hyvälle toiminnalle. Suomalaisten aikuisten LDL-kolesterolin pitoisuus on keskimäärin hieman yli 3 mmol/l. Kokonaiskolesterolin pitoisuus on hieman yli 5 mmol/l, ja noin 60 %:lla naisista ja miehistä se ylittää yleisen suositusarvon 5.

Tutkimusten perusteella on arvioitu, että jos LDL-kolesterolin pitoisuus ylittää 1,5 mmol/l, se alkaa aiheuttamaan verisuonien seinämiin ateroomiksi kutsuttuja muutoksia. Nämä muutokset muodostuvat mm. kolesterolista ja erilaisista soluista, kuten vaahtosoluista ja sileälihassoluista. Kun nämä ateroomat kasvavat, ne alkavat ahtauttaa valtimoverisuonia ja ne voivat aiheuttaa revetessään sydän - tai aivoinfarktin.

Tutkimusten mukaan jo yli 1,5 mmol/l LDL-kolesterolin pitoisuus on haitallinen, eli tavallaan epänormaali. Haitat alkavat enenevästi suurentua, mitä suurempi LDL-kolesterolin pitoisuus on: LDL-pitoisuuden nouseminen 2:sta 4:ään suurentaa sepelvaltimotaudin riskin moninkertaiseksi. Jos LDL-kolesteroli saadaan pienenemään esimerkiksi 3:sta 1,5:een, voivat sepelvaltimoiden ahtautumat jopa pienentyä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.