Keuhkokuume

Virusflunssien ja influenssan vakavin komplikaatio ja jälkitauti on keuhkokuume (pneumonia). Keuhkokuumeen ja äkillisen keuhkoputkentulehduksen oireet ovat varsin samanlaisia, mutta keuhkokuumeessa oireet ovat yleensä voimakkaammat. Keuhkokuumeen oireita ovat kuume, vilunväristykset, yskä, hengenahdistus ja pistävä rintakipu. Vanhuksilla oireena saattaa olla sekavuus, vatsaoireet tai yleinen huonokuntoisuus. Kuume voi puuttua suurelta osalta vanhuksia. Stetoskoopilla kuunnellessaan lääkäri erottaa keuhkokuumeen helposti keuhkoputkentulehduksesta, mikäli keuhkoista kuuluu keuhkokuumeelle tyypillisiä ritinöitä ja rohinoita. Kuitenkin 1/3:lla keuhkokuumepotilaista kuuntelulöydös voi olla täysin normaalikin. Keuhkokuumetta pitäisi epäillä, jos edellä mainittujen oireiden lisäksi potilaan yleiskunto on heikko, tauti on alkanut nopeasti tai hengitystieoireet ovat alkaneet uudelleen ja jos potilaalla on muita riskitekijöitä, kuten korkea ikä tai vaikeat perussairaudet. Keuhkokuumediagnoosi varmistetaan keuhkojen röntgenkuvauksella.

Keuhkokuume on vaikeimmillaan kuolemaan johtava sairaus. Noin 4 % kaikista keuhkokuumeeseen sairastuneista kuolee. Tauti on vaarallisin ikääntyneelle väestölle, 75 vuotta täyttäneistä keuhkokuumeeseen kuolee huomattavan moni, kun taas 15 - 59 -vuotiailla kuolleisuus on vain 0,6 %. 

Keuhkokuumeeseen sairastumisen riskiä lisäävät krooniset keuhkosairaudet (erityisesti keuhkoahtaumatauti), tupakointi, alkoholismi, vaikea yleissairaus ja heikko vastustuskyky, johtuen mahdollisesti synnynnäisestä immuunivajauksesta, perussairaudesta tai immuunipuolustusta heikentävästä lääkityksestä. Keuhkokuume voi olla myös viruksen aiheuttama, mutta yleisin aiheuttaja on bakteeri ja keuhkokuume hoidetaankin aina antibioottihoidolla. Keuhkokuume voidaan hoitaa kotonakin suun kautta otettavalla antibiootilla, mutta usein tauti vaatii sairaalahoitoa ja suonensisäistä antibioottihoitoa. 

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.