Allergiatestit ja astman laboratoriokokeet

Prick-testiAllergian diagnosoinnissa tärkeintä on haastatella potilas huolellisesti ja pyrkiä selvittämään kaikki altistavat tekijät. Huolelliset allergiatutkimukset sairauden alkuvaiheessa ovat mahdollisen altistavan allergeenin tai allergeenien tunnistamiseksi tärkeää; saattaahan niiden onnistunut eliminointi ympäristöstä olennaisesti vähentää oireilua tai lopettaa oireet jopa kokonaan ja parantaa taudin ennustetta. Saatujen vihjeiden perusteella voidaan suunnitella tarpeelliset ihokokeet ja mahdolliset altistuskokeet sekä hakea allergiatekijöitä verestä ja eritteistä.

Tavallisimmin käytetään ihopistotestejä eli ns. prick-testejä, joiden teko on nopeaa ja tulos nähdään välittömästi. Immunoglobuliini E-vasta-aineet ympäristön allergeenejä kohtaan voidaan tutkia myös verestä. Molemmilla tutkimuksilla voidaan mitata samaa ominaisuutta eli taipumusta atooppiseen allergiaan, jossa allergeenin kohtaaminen aiheuttaa nopean allergisen reaktion. Hankalissa tapauksissa allergiatutkimuksiin erikoistuneissa klinikoissa voidaan tehdä erityistestejä harvinaisten allergeenien tapauksissa.

Allergeeneilla voidaan tehdä myös erilaisia altistuskokeita allergisen reaktion varmentamiseksi ja sen voimakkuuden arvioimiseksi esimerkiksi ammattitautiepäilyissä. Verestä, ysköksistä ja nenälimasta voidaan tutkia allergisen tulehduksen merkkeinä eosinofiilisia soluja tai niiden tuottamia proteiineja ja niiden erittymistä voidaan käyttää myös hoidon seurannassa. Eosinofiilisolujen löytyminen tukee astmadiagnoosia ja on usein avuksi varsinkin lieväoireisen taudin selvittelyssä, jossa muut löydökset saattavat jäädä normaaleiksi.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.