Terve.fi

Yllättävä tutkimustulos: Kännykällä kuvaaminen auttaa ihmisiä nauttimaan tilanteista enemmän

Yllättävä tutkimustulos: Kännykällä kuvaaminen auttaa ihmisiä nauttimaan tilanteista enemmän

Erilaisten tilanteiden kuvaaminen kännykällä auttaa ihmisiä nauttimaan hetkestä enemmän.
Mainos

Hyviä uutisia niille, jotka tykkäävät kuvata kännykällään tilanteen kuin tilanteen. Vaikka aiemmin on ajateltu, että tällaiset ihmiset eivät oikeastaan pääse nauttimaan todellisesta hetkestä kuvaamiseen keskittyessään, uuden tutkimuksen tulokset kertovat jotakin aivan muuta, uutisoi Time.

University of Southern California Marshall School of Businessissa tehdyssä tutkimuksessa haluttiin selvittää, vaikuttaako jatkuva kuvaaminen tosiaan ihmiseen negatiivisella tavalla. Markkinoinnin apulaisprofessori Kristin Diehlin johtamassa tutkimuksessa tehtiin sarja pieniä testejä, joilla testattiin ihmisten tilanteista nauttimista kameran kanssa tai ilman sitä.

Tulokset yllättivät tutkijat

Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistut tutkimustulokset yllättivät Diehlin ja hänen kollegansa: kuvien ottaminen itse asiassa saa ihmiset nauttimaan kokemastaan enemmän, ei vähemmän.

– Huomasimme, että kuvia ottavat ihmiset katsovat maailmaa hiukan eri tavalla koska he etsivät asioita, joita he haluavat vangita kameralle ja muistella myöhemmin. Niinpä nämä ihmiset ovat enemmän läsnä kokemassaan ja nauttivat siitä enemmän, Diehl selittää.

Mentaalisia kuvia

Eräässä kokeessa ihmiset osallistuivat nähtävyyksiä kiertävälle bussiajelulle. Ajeluilla oli kielletty kännyköiden käyttö, mutta yhdellä kierroksella sai käyttää digikameraa ja ihmisiä rohkaistiin kuvaamaan. Kävi ilmi, että kameraa käyttäneet ihmiset nauttivat kokemuksesta merkittävästi enemmän kuin muut.

- Kuvan ottaminen suuntaa huomion tarkemmin asioihin, mikä lisää kokemuksesta irtoaa mielihyvää, Dieh sanoo.

Tutkijoiden mukaan jo pelkkä kuvan ottamisen ajatteleminen tehostaa kokemuksesta nauttimista.

– Jos siis haluaa ottaa niin kutsuttuja mentaalisia kuvia, sekin toimii.

Lähde: Time

Julkaistu: 20.6.2016