Archives of Disease in Childhood -lehdessä julkaistuista tuloksista ilmenee, että heidän riskinsä joutua kiusatuksi on noin puolitoistakertainen terveisiin verrattuna. Heitä myös kiusataan intensiivisemmin.
Tiedot perustuvat seitsemäntuhannen 16-20-vuotiaan sveitsiläiskoululaisen kyselyvastauksiin. Vastaajista 730 oli pitkäaikaissairaita tai fyysisesti vammautuneita.
Kiusaamisen uhriksi laskettiin nuoret, jotka kertoivat joutuvansa sen kohteeksi kerran viikossa tai useammin. Vastausten perusteella näin oli käynyt joka seitsemännelle, mutta pitkäaikaissairaista joka viidennelle, tutkijat havaitsivat. Etenkin sosiaalinen laiminlyönti oli yleisempää pitkäaikaissairailla kuin terveillä.
Riippumatta nuoren terveydentilasta kiusaaminen liittyi usein muihinkin ongelmiin kuten masennukseen ja vaikeuksiin kotona. Kiusatut olivat myös joutuneet väkivallan ja hyväksikäytön uhriksi muita todennäköisemmin. Ongelmat olivat kuitenkin yleisempiä pitkäaikaissairailla.
Tutkijat toivovat, että lääkärit huomioisivat mahdollisen kiusaamisen ja ottaisivat asian puheeksi pitkäaikaissairaita nuoria hoitaessaan.
Suomessa noin 11 % yläkoululaisista tytöistä ja 14 % pojista joutuu kiusatuksi vähintään viikoittain. Tätä vanhemmissa ikäryhmissä kiusaaminen on jonkin verran harvinaisempaa. Nykyään koulukiusaaminen ulottuu myös Internetiin, missä sitä on kohdannut joka kymmenes yläkouluikäinen.
Copyright © Uutispalvelu Duodecim 2010.
Lue lisää:
Mitä vanhempana voi tehdä, jos lasta kiusataan?
Mistä voi päätellä, että lasta kiusataan?
Keskustele: