Terve.fi

Yksin vai yhdessä?

Yksin vai yhdessä?

Joskus tulee hetki, jolloin on syytä miettiä, onko parisuhde todellakin niin hyvä kuin on ajatellut. Vai löytyisikö onni sittenkin yksin olemisesta?
Mainos

Rakkauselämä on kiinteä osa ihmisen onnea ja hyvinvointia niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Joskus tulee hetki, jolloin on syytä miettiä, onko parisuhde todellakin niin hyvä kuin on ajatellut. Vai löytyisikö onni sittenkin yksin olemisesta?

Puolison käytös voi johtaa jopa masennukseen. Alkoholinkäyttö, välinpitämättömyys tai täydellisyyden vaatiminen toiselta ovat syitä, jotka voivat saada kumppanin tuntemaan olonsa uupuneeksi, neuvottomaksi ja lopulta jopa masentuneeksi.

Kun puoliso on epäonnen aiheuttaja, ei tämä myöskään osaa olla tukena masentuneelle. Ongelmapuoliso saattaa vähätellä toisen pahan olon tunteita eikä osaa antaa huomiota, vaan vaatii sitä itse.

Tällaisessa tilanteessa on viisasta vähintäänkin keskustella asiasta. Toisen ymmärtämistä ja huomioimista voi opetella.

Toisaalta hyvinvointia voi kiusata parisuhteen puute. Takotsubo-kardiomyopatia tunnetaan tuttavallisemmin särkyneen sydämen oireyhtymänä. Se on erityisesti naisten ongelma, joka välittyy masennuksena, tuskaisuutena ja seksuaalisina vaikeuksina.

Sairauden oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin infarktissa, mutta verisuonet eivät ole ahtautuneet. Oireet laukeavat erityisesti järkyttävien tapahtumien yhteydessä, joissain tapauksissa myös myönteisissä, ei pelkästään kielteisissä tapahtumissa.

Läheisten suhteiden hoitaminen onkin asia, johon kannattaa panostaa. Hyvät suhteet lähimpiin ihmisiin lisäävät terveyttämme monin eri tavoin.

Lähteet: HS.fi, Suomen Sydänliitto

Lue lisää:

Erektiohäiriö – parisuhteen painajainen?

7 parisuhdemokaa, joihin fiksutkin ihmiset sortuvat

Solmu parisuhteessa – Miten tähän on tultu?

Julkaistu: 3.8.2017