Terve.fi

Yhdyntä ja suuseksi

Yhdyntä ja suuseksi

Yhdynnän biologinen tarkoitus on siittiösolujen saattaminen munasolun yhteyteen, minkä tulisi johtaa hedelmöitymiseen. Yhdyntä aloitetaan yleensä esileikillä. Tällaisen hyväilyn ja hellän seksuaalisen leikittelyn avulla herätellään kumppanin tunteita ja halua sukupuoliseen kanssakäymiseen.
Teksti Hannu Penttinen
Mainos

Yhdyntä

Ei ole olemassa mitään sääntöä tai ainoata oikeaa tapaa, miten yhdyntä suoritetaan. Yleisin yhdyntätapa on sellainen asento, jossa nainen makaa selällään ja mies käy makuulle kasvotusten hänen päälleen. Nainen ja mies ohjaavat jäykistyneen siittimen kostuneeseen emättimeen, jonka jälkeen lantioiden aaltomaiset liikkeet saavat aikaan siittimen edestakaisen liikkumisen emättimessä. Sukupuolielinten hankaava kosketus, vartalon liikkeet ja ihokontakti sekä käsin ja huulin tapahtuva samanaikainen hyväily lisäävät seksuaalista kiihottumisastetta vähitellen.

Yhdynnän vaiheet

Yhdyntään kuuluu yleensä seuraavaa:

  1. Esileikki, jonka aikana seksikumppanit virittäytyvät seksuaalisesti ja viestittävät toisilleen halun seksuaalisesta kanssakäymisestä.
  2. Hyväily, suutelu ja kiihottuminen, jolloin tunne-elämä latautuu seksuaaliseroottisesti ja sukupuolielimet täyttyvät verellä, johtaen pojalla erektioon ja tytöllä emättimen kostumiseen.
  3. Sukupuolielinten keskinäinen kosketus, joka johtaa lopulta penetraatioon eli siittimen tunkeutumiseen emättimeen.
  4. Yhdyntäliikkeet syntyvät lantion ja vartalon rytmikkäistä lihassupistuksista, jotka voimistuvat ja nopeutuvat seksuaalisen kiihottumisen lisääntyessä. Sydämen syke ja hengitys nopeutuvat. Seksuaalinen kiihotus voi jäädä pitemmäksi aikaa tasannevaiheeseen, jossa seksuaalisen nautinnon määrä pysyy tasaisen vakiona. Tasannevaihe voi kestää muutamasta minuutista kymmeniin minuutteihin.
  5. Laukeamisvaiheessa lantionpohjan lihakset alkavat supistella rytmikkäästi ja sukupuolielimistä leviää kuumalta tuntuva aaltomainen mielihyvän tunne ylitse koko kehon. Tämä on orgasmi. Sen aikana miehellä tapahtuu yleensä siemensyöksy. Kasvoille ja ylävartalon iholle leviää myös ns. seksuaalinen puna.
  6. Rentoutuminen tapahtuu orgasmin jälkeen, jolloin väsymyksen tunne valtaa koko kehon ja aktiivinen lihastoimintaa lakkaa. Joskus voi hetkeksi jopa nukahtaakin. Pulssi laskee ja hengitys hidastuu normaaliksi. Kumppanit hyväilevät vielä toisiaan ja nauttivat yhdessäolosta.
  7. Sukupuolielimet ja mieluiten koko keho on syytä pestä, koska ihon hiki ja sukupuolielinten eritteet alkavat tuoksua epämiellyttävän vahvasti. Peseytymisestä voi tehdä myös hauskan jälkileikin.

Orgasmi

Mikäli sopiva tunnelma ja kiihotustaso jatkuvat, pienen tasannevaiheen jälkeen saavutetaan mielihyvän huipentuma. Tällöin yleensä miehellä tapahtuu laukeaminen ja siemensyöksy, jolloin lantion pohjan lihakset supistelevat 0,8 sekunnin välein muutaman kerran ja siemenneste purkautuu virtsaputken aukosta. Naisella emättimen lihakset supistelevat samoin rytmikkäästi ja mielihyvän täyteinen orgasmin tunne leviää aaltomaisesti yli koko kehon useitakin kertoja. Sekä miehellä että naiselle vartalon ja raajojen lihakset jännittyvät ja sitten veltostuvat, jolloin yhdyntäliikekin lakkaa. Orgasmissa aivojen sisällä vapautuu runsaasti mielihyvän tunnetta aiheuttavaa ainetta. Orgasmia seuraa lepovaihe, jolloin hyväily voi edelleen jatkua rentoutuneessa syleilyssä. Seksuaalinen kiihottuminen voi laantua myös pikkuhiljaa itsestäänkin ilman voimakasta laukeamista tai orgasmia.

Hedelmöittyminen

Siemensyöksyssä purkautuu miljoonittain siittiösoluja. Mikäli siemennestettä joutuu emättimeen, lähtevät siittiöt välittömästi liikkumaan kohdun sisään ja sieltä; edelleen kohti munasarjaa. Jos munasolu ja siittiösolu kohtaavat toisensa munanjohtimessa, siittiö tunkeutuu munasolun sisään ja tapahtuu hedelmöittyminen.

Pian hedelmöittymisen jälkeen munasolu jakautuu kahteen osaan ja sitten useampiin soluihin. Solurykelmä kulkeutuu vähitellen kohdun sisään ja kiinnittyy sen limakalvolle. Alkion ympärille muodostuvat sikiökalvot. Täällä lapsiveden sisällä sikiö kehittyy ja kasvaa. Raskaus kestää noin yhdeksän kuukautta. Lapsi saa napanuoran ja istukan välityksellä äidin verestä happea ja ravintoaineita.

Suuseksi

Suuseksillä tarkoitetaan sukupuolielinten kiihottamista huulilla, kielellä tai suun limakalvolla. Poika voi levittää sormillaan tytön häpyhuulia ja kielellä nuoleskella häpyhuulien välissä olevaa klitoriksen seutua. Tämä voi kiihottaa aina orgasmiin saakka. Vastaavasti siittimen päätä ja sen vartta voi suukotella huulilla ja nuoleskella kielellä. Erityisesti esinahka ja siittimen kärki, terska ovat herkkiä aistimaan kielen, huulten ja suun limakalvon kosketuksen kiihottavana ja suuseksin seurauksena poika voi laueta, saada orgasmin ja siemensyöksyn. Siemenneste maistuu hieman suolaiselta. Osa haluaa nielaista sen ja osa taas sylkee siemennesteen pois suustaan.

Seksitaudit voivat tarttua myös suuseksin välityksellä, joten suojautuminen on tärkeää. Naisille on tarjolla ohuita kumisia suojia, joita voidaan laittaa häpyhuulten suojaksi suuseksin aikana. Maustetut kondomit ovat taas hyvä suoja poikien suuseksin yhteydessä.

Julkaistu: 21.2.2006