Terve.fi

WHO: 24 riskitekijää aiheuttaa lähes puolet kuolemista

Kaksikymmentäneljä riskitekijää selittää 44 % kaikista kuolemantapauksista, ilmenee Maailman terveysjärjestö WHO:n raportista. Joka vuosi noin 60 miljoonaa ihmistä kuolee.

Merkittävimmät maailmanlaajuiset riskitekijät ovat korkea verenpaine, joka on osallisena noin 13 % kuolemista, ja tupakointi, joka aiheuttaa 9 % kuolemista. Suuruusjärjestyksessä seuraavat veren liian suuri glukoosipitoisuus (6 %), vähäinen liikunta (5,5 %), lihavuus (5 %), kolesteroliongelmat (4,5 %), suojaamaton seksi (4 %), alkoholi (4 %), lapsuuden alipainoisuus (4 %) ja savuinen koti-ilma (3 %).

Nämä kaikki lisäävät yhden tai useamman pitkäaikaissairauden kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen tai syöpien vaaraa. Tutkijat pitävät huomattavana sitä, että käytännössä kaikki mainitut riskitekijät voitaisiin ehkäistä.

Riskitekijät ovat pitkälti samat ympäri maapallon, mutta niiden osuus kuolemista vaihtelee maan varallisuudesta riippuen. Esimerkiksi verenpainetaudin aiheuttamista kuolemista valtaosa sattuu köyhissä tai keskituloisissa maissa, raportissa todetaan

Kehitysmaissa myös likainen vesi ja huono hygienia ovat merkittäviä tappajia.

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2009

Lue lisää

Uutisarkistosta poimittua

Tutustu myös Poliklinikan Kipukanavaan

Julkaistu: 6.11.2009
Kommentoi »