Terve.fi

Vyötärölihavuus painoindeksiä parempi iäkkäiden kuolleisuuden ennustaja

Vyötärölihavuus painoindeksiä parempi iäkkäiden kuolleisuuden ennustaja

Liikakilot eivät ole iäkkäille samanlainen terveysriski kuin nuoremmille, tutkimuksista tiedetään. Lue lisää.
Mainos

Liikakilot eivät ole iäkkäille samanlainen terveysriski kuin nuoremmille, tutkimuksista tiedetään. Tuore tutkimus tukee tätä käsitystä, mutta osoittaa riskien riippuvan siitä, millä tavalla lihavuus määritellään.

Tutkimuksessa painoindeksillä mitattu lihavuus ja ylipaino eivät ennustaneet noin 70-vuotiaiden naisten riskiä menehtyä yksitoistavuotisen seurannan aikana. Tämä havaittiin kaikenikäisillä sekä kaikissa etnisissä ryhmissä. Ainoa poikkeus olivat latinonaiset, joilla lihavuus liittyi suurempaan kuolleisuuteen.

Vaikka painoindeksillä mitattu lihavuus ei liittynyt suurentuneeseen kuolleisuuteen, riski havaittiin suurentuneeksi naisilla, joille oli kertynyt runsaasti rasvaa keskivartaloon ja vyötärölle. Myös alipainoisuus liittyi suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana.

Aiemmat tutkimukset ovat päätyneet samansuuntaisiin tuloksiin. On myös viitteitä siitä, että pelkän painon sijaan lääkärien olisi hyvä seurata iäkkäiden potilaidensa painon muutoksia. Painon nopea nouseminen tai putoaminen voivat olla merkkejä terveysongelmista, jotka lyhentävät elinikää.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Lähde: Journal of the American Geriatrics Society 2017;DOI:10.1111/jgs.14790

Lue lisää:

Ylipaino haittaa myös munuaisia – vyötärölihavuus haitallisinta

Vyötärölihavuus lisää diabetesriskiä painosta riippumatta

Vyötärölihavuus saattaa olla pahin verenpaineen nostattaja

Julkaistu: 21.3.2017