Terve.fi

Vuosittainen PSA-mittaus voisi pelastaa monen miehen hengen

Vuosittainen PSA-mittaus voisi pelastaa monen miehen hengen
Ikääntyvät miehet, jotka mittauttavat vuosittain PSA-arvonsa (prostataspesifinen antigeeni), eivät kuole läheskään yhtä todennäköisesti eturauhasen syöpään kuin muut.
Julkaistu: 28.6.2006

Yhdysvaltaisen syöpäjärjestön vuosikokouksessa Denverissä on julkaistu tutkimus, jonka mukaan ikääntyvät miehet, jotka mittauttavat vuosittain PSA-arvonsa (prostataspesifinen antigeeni), eivät kuole läheskään yhtä todennäköisesti eturauhasen syöpään kuin muut.

PSA on merkkiaine, joka kuvastaa eturauhasen tilaa. Se kohoaa eturauhassyövän yhteydessä, mutta myös eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu voi kohottaa sitä. Tutkimuksen mukaan PSA-arvonsa vuosittain mittauttavista miehistä 4 prosenttia kuolee eturauhassyöpään seuraavan kymmenen vuoden aikana, muista miehistä runsaat 11 prosenttia.

PSA-arvonsa säännöllisesti mittauttavien miesten, jotka saavat syöpädiagnoosin, syöpä on todennäköisemmin kokonaan parannettavissa. Sen sijaan muilla miehillä todettavista syövistä iso osa on keskimääräistä äkäisempiä ja vaarallisempia.

PSA-testi on yksikertainen verikoe, joka ei sinänsä välttämättä kerro syövästä. Sen sijaan nopeasti kohoava PSA on syövän jo puhjettua huonon ennusteen merkki. PSA-testin merkityksestä on sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa käynnissä useita tutkimuksia, jotka valmistunevat vuonna 2008.  

Kommentoi »