Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus näkyy yhä sienissä – voiko runsas sienten syöminen vaarantaa terveyden?

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus näkyy yhä sienissä – voiko runsas sienten syöminen vaarantaa terveyden?
Metsämme ovat pullollaan ihania sieniä. Voiko sieniin kertyä radioaktiivisia aineita? Uskaltaako niitä syödä?
Julkaistu 29.5.2020

Suppilovahveroita, mustatorvisieniä, kantarelleja, rouskuja, korvasieniä – metsä tarjoilee parastaan. Mutta voiko sienistä olla haittaa terveydelle?

On totta, että sienissä on yhä radioaktiivista cesiumia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Lisäksi niissä on luonnon omia radio­aktiivisia aineita, kuten poloniumia ja lyijyä.

Radioaktiivisia aineita kertyy muihinkin ­luonnonantimiin, kuten marjoihin, riistaan ja järvikaloihin.

Säteilyturvakeskus Stukin laskelmien mukaan sienten suurkuluttaja, joka syö kuusi kiloa sieniä vuodessa, saa enintään 40 mikrosievertin säteily­annoksen cesiumia.

– Se on noin sadasosa suomalaisen keskimääräisestä vuotuisesta säteilyannoksesta eli todella vähän, sanoo laboratorionjohtaja Kaisa Vaaramaa Stukista.

Hammasröntgenkuvauksesta saa säteilyä neljä kertaa enemmän kuin mitä sienten suurkuluttaja saa vuodessa.

EU suosittelee, että luonnonvaraisissa elintarvikkeissa on cesiumia enintään 600 becquereliä kiloa kohden. Suomessa löytyy joka vuosi sieni­eriä, joissa luku ylittyy. Samalla alueellakin sienissä voi olla eri määriä radioaktiivisia aineita.

– On tiettyjä sienilajeja, joihin kertyy muita enemmän cesiumia. Näitä ovat rouskut, kangastatti, orakas, kehnäsieni ja mustavahakas.

Cesiumia voi vähentää merkittävästi, kun sienet liottaa tai ryöppää ennen käyttöä. Suuri osa cesiumista siirtyy veteen. Lopuksi vesi kannattaa heittää pois.

Kaisa Vaaramaan mukaan ryöppäys ei ole tarpeen, jos sienilaji itsessään ei vaadi sitä.

Sienestämään voi siis mennä hyvillä mielin.

– Kukaan ei pysty syömään sellaista määrää sieniä, että niistä olisi säteilyannoksen kannalta haittaa. Mitään luonnontuotteita ei kannata jättää metsään tämän pelon vuoksi.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 14/2019.

Kommentoi »