Terve.fi

Voiko jooga olla vaarallista?

Voiko jooga olla vaarallista?
Jooga on tunnetusti monimuotoista, mutta ammattitaidottomat joogaopettajat voivat tehdä hyödyllisestä liikuntahetkestä vaarallisen.
Julkaistu: 19.6.2012

Jooga on tunnetusti monimuotoista ja siitä on monia eri versioita. Joogaa voi myös harrastaa nykyään lähes missä vaan. Mutta tietämättömät ja ammattitaidottomat joogaopettajat voivat ehkä tehdä hyödyllisestä liikuntahetkestäsi vaarallisen.

New York Times -lehden tiedetoimittajan William J. Broadin mukaan yleisetkin jooga-asennot saattavat aiheuttaa vaarallisia tilanteita, kuten hermostovaurioita, ruston repeämisiä ja jopa halvauksia – jos niitä tekee väärin.

Broadin joogaa käsittelevässä kirjassa huomautetaan myös, että joogaohjaajilta ei yleensä vaaditaan minkäänlaisia tutkintoja. Tämä johtaa juurensa lajin alkulähteiltä, jossa joogaa arvostetaan juuri sen hierarkiattomuuden takia. Kuitenkin vuonna 1999 Yhdysvalloissa perustettiiin Yoga Alliance -niminen joogaopettajien yhteisö, jonka tarkoituksena on saada joogan harjoittamiseen ja sen opettamiseen tiettyjä standardeja.

Yhdysvaltalaisen Yoga Alliancen koulutukseen liittyy 200–500 tuntia koulutusta laidasta laitaan. Kuitenkaan yhdistyksen ei ole tarkoitus kouluttaa joogaopettajista toistensa kopioita. Osa koulutuksesta perehtyy joogan oikeisiin tekniikoihin, mikä nimenomaan vähentää vaaran mahdollisuuksia joogatunneilla.

Suomessa on toiminut vuodesta 1967 lähtien Suomen Joogaliitto ry, joka jakautuu erillisiin joogayhdistyksiin ympäri maata. Joogaliiton tarkoitus on sama kuin Yhdysvaltalaisella Yoga Alliancella – parantaa joogien osaamista ja vähentää asiantuntemattomien joogien aiheuttamia välillisiä ongelmia.

Kannattaa siis olla varma, kenen oppeja kuuntelet, sillä joka koulutuskeskuksen joogaopettaja ei välttämättä ole täysin koulutettu.

Kommentoi »