Treeni ja ravinto
Terve.fi

Vihannekset ja hedelmät tehostavat tutkitusti verisuonia

Vihannekset ja hedelmät tehostavat tutkitusti verisuonia

Brittitutkimuksen mukaan jo parin kuukauden hedelmä- ja vihanneskuuri tehostaa verenpainepotilaiden verisuonten toimintaa. Korkeasta verenpaineesta kärsivien kannattaisikin lisätä hedelmien ja vihannesten syömistä.
Mainos

Hedelmien ja vihannesten on pitkään tiedetty ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja ja monia muita sairauksia, mutta yhteys on harvoin osoitettu kokeellisissa tutkimuksissa. Nyt tehty tutkimus on yllättäen ensimmäisiä, missä on testattu hedelmien ja vihannesten vaikutus verenpainepotilaiden verisuonten toimintaan.

Tutkimukseen osallistuneita runsasta sataa vapaaehtoista miestä ja naista neuvottiin tutkimuksen aluksi syömään hedelmiä ja vihanneksia korkeintaan kerran päivässä. Tämän jälkeen osallistujat söivät joko yhden, kolme tai kuusi annosta päivässä kahden kuukauden ajan. Yksi annos vastasi esimerkiksi yhtä omenaa, lasillista hedelmämehua tai kolmea ruokalusikallista vihanneksia.

Kahden kuukauden hedelmä- ja vihanneskuuri paransi merkittävästi osallistujien verisuonten sisäpinnan eli endoteelin toimintaa. Suotuisa vaikutus havaittiin jo yhden annoksen lisäyksellä, mutta muutos oli suurin eniten hedelmiä ja vihanneksia syövillä.

Tulokset julkaisi Circulation-lehti.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Circulation 2009;119:2153-2160

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2009

LisätietojaLääkärikirja: Verenpainetauti – Poliklinikka.fiTerapiaryhmä: Sydän- ja verisuonitaudit – Poliklinikka.fi

Julkaistu: 11.5.2009