Terve.fi

Vesirokon oireet

Vesirokon oireet
Vesirokon oireita ovat kutiseva ihottuma, rakkulat ja näppylät. Myös kuume, väsymys ja ruokahaluttomuus kuuluvat vesirokon oireisiin.
Julkaistu: 10.4.2018

Vesirokko oireilee näppyläisenä ja kutisevana ihottumana. Näppylät muuttuvat rakkuloiksi, jotka voivat puhjeta ja arpeutua. Vesirokon aikana iholla näkyykin samaan aikaan eri vaiheessa olevia muutoksia; punaisia ihon tasolla olevia täpliä, ihosta koholla olevia näppylöitä, vesitäytteisiä rakkuloita sekä jo puhjenneita rakkuloita. Rakkuloita on erityisesti vartalolla, mutta niitä voi esiintyä myös hiuspohjassa ja limakalvoilla (esim. suussa). Ihomuutosten lisäksi vesirokossa esiintyy yleisoireita, kuten kuumetta, väsymystä, ruokahaluttomuutta sekä huonovointisuutta. 15–30%:lla aikuisena vesirokkoon sairastuneita on keuhkokuumetta.

Yleensä vesirokko on helppo tunnistaa tyypillisten iho-oireiden vuoksi. Tällöin verinäytteitä tai rakkuloista otettavia näytteitä ei tarvita. Diagnoosin tekemistä helpottaa usein tieto vesirokolle altistumisesta sekä oireiden esiintyminen useilla lapsilla yhtä aikaa (esimerkiksi sisaruksilla). Erityisiä laboratoriotutkimuksia tarvitaan vain, jos sairastunut lapsi kuuluu riskiryhmään eli hänellä on esimerkiksi vaikea immuunipuutossairaus ja diagnoosista halutaan varmistua.

Lisätietoa rokkotaudeista.

Lähteet:

Vesirokko, Terveyskirjasto, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus oy Duodecim 2017.

Vyöruusu, Terveyskirjasto, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus oy Duodecim 2015.

Vesirokko, Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2017.

1 kommentti