Terve.fi

Yleistietoa verivirtsaisuudesta

Yleistietoa verivirtsaisuudesta
Verivirtsaisuus voi johtua monesta eri syystä. Lue asiantuntijoiden artikkelista, mistä veri virtsassa johtuu.
Julkaistu: 5.4.2018
Verivirtsaisuus eli hematuria on aina löydös, jonka syy tulee selvittää. Sillä tarkoitetaan normaalia suuremman punasolumäärän erittymistä virtsaan. Se voi olla silminnähtävän runsasta tai vastaavasti vain mikroskoopilla havaittavaa veren esiintymistä virtsassa.
Verivirtsaisuuden yleisimmät syyt ovat nuoremmilla virtsatieinfektio, vammat ja virtsateiden kivet. Eniten verivirtsaisuutta tavataan 60-70 vuotiailla, joilla oireen taustalla voi olla esimerkiksi virtsateiden kasvain. Miesten kohdalla on muistettava erityisesti eturauhasperäisten vaivojen olemassaolo ja tästä johtuva verivirtsaisuus.

Verivirtsaisuuden aiheuttaja

Virtsan veri voi olla peräisin mistä tahansa virtsateistä ja niitä ympäröivistä rakenteista. Yleisimmät aiheuttajat ovat virtsatieinfektio, virtsatiekivet, virtsateiden tukokset, kasvaimet ja vammat sekä munuaisperäiset tulehdukset. Virtsan värjäytyminen punaiseksi voi johtua myös ruoka-aineista (esim. punajuuri) tai lääkeaineista (nitrofurantoiini, rifampisiini).
Viattomin verivirtsaisuuden aiheuttaja on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu.
Keskivaikeiksi voidaan luokitella virtsatieinfektiot, munuais- ja rakkokivet sekä virtsarakon tulehdus.
Vakavia ovat virtsateiden pahanlaatuiset kasvaimet (esim. rakkokasvaimet, munuaiskasvaimet, eturauhassyöpä), jotka voivat jo varhaisvaiheessaan aiheuttaa verivirtsaisuutta. Muita vakavia syitä ovat virtsanjohdinkivet, munuaisaltaan laajentuma (hydronefroosi), munuaisten rakkulatauti, munuaiskudoksen taudit ja tuberkuloosi.
Myös pitkäkestoinen fyysinen rasitus voi aiheuttaa verivirtsaisuutta (tyhjän virtsarakon seinämät hankautuvat esim. juostessa aiheuttaen limakalvon pinnallisen vaurion). Tilan korjaamiseen auttaa riittävä nesteen nauttiminen ennen rasitusta ja sen aikana. Verivirtsaisuuden taustalla voi olla myös jokin ulkoinen isku.
Nuorilla verivirtsaisuus johtuu yleensä virtsatieinfektioista, virtsatiekivistä tai munuaiskudoksen taudeista.

Verivirtsaisuuden seuranta

Hoidettua esim. virtsatietulehduksesta johtunutta verivirtsaisuutta ei seurata. Mikäli verivirtsaisuus jatkuu vielä perusteellisten tutkimusten jälkeenkin, tutkimukset on syytä uusia.

Verivirtsaisuuden yleisyys

Verivirtsaisuuden esiintyvyys lisääntyy iän mukana. Eroja naisten ja miesten välillä ei juuri ole.

Verivirtsaisuuden ennuste

Ennuste riippuu verivirtsaisuuden aiheuttajasta. Virtsatietulehduksien ja kivien ennuste on yleensä ottaen hyvä, kasvainten ennuste riippuu niiden laadusta.
Lähteet:
Saarelma O, 2017. Verivirtsaisuus, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.
Laurila T, 2017. Verivirtsaisuus, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.
ICD-10:
R31: Määrittämätön verivirtsaisuus
1 kommentti