Terve.fi

Verivirtsaisuuden hoito

Verivirtsaisuuden hoito
Veri virtsassa voi johtua monesta eri syystä. Selvitä aina lääkärissä syy verivirtsaisuuteen.
Julkaistu: 5.4.2018
Verivirtsaisuutta hoidetaan aiheuttajan mukaan. Virtsatietulehdukset hoidetaan antibiooteilla ja virtsatiekivet joko ulkoisesti murskaamalla tai tähystyksessä poistamalla. Pienten kivien kyseessä ollessa odotetaan usein, että ne poistuvat luonnollista tietä virtsan mukana. Kasvainten kohdalla hoito on hyvin yksilöllistä ja riippuu täysin kasvaimen luonteesta, sijainnista ja sen levinneisyydestä.

Verivirtsaisuuden omahoito

Virtsassa näkyvä veri on aina oire jostakin virtsateiden prosessista ja sen syy on selvitettävä lääkärissä. Kotihoitokonsteja ei juuri ole, mutta nesteensaannista kannattaa huolehtia. Kotona kannattaa kuitenkin varmistua siitä, ettei virtsan punainen väri johdu jostakin nautitusta ruoka-aineesta, kuten punajuuresta. Syynä voivat olla myös jotkut lääkeaineet (nitrofurantoiini, rifampisiini) ja naisilla kuukautiset.

Verivirtsaisuuden lääkehoito

Verivirtsaisuuden lääkehoito kuten muukin hoito määräytyy sen aiheuttajan mukaan. Virtsatieinfektion hoidossa käytetään antibiootteja.

Verta virtsassa, milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua aina, kun virtsassa näkyy verta ilman selvää syytä (kuukautiset, punajuuri). Mitä varhaisemmassa vaiheessa aiheuttaja tunnistetaan ja siihen päästään puuttumaan, sitä parempi ennuste on. Verivirtsaisuus on oire, joka on aina tutkittava.
Lähteet:
Saarelma O, 2017. Verivirtsaisuus, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.
Laurila T, 2017. Verivirtsaisuus, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.
Kommentoi »