Terve.fi

Veritulpan riski kolminkertaistuu pitkällä matkalla

Veritulpan riski kolminkertaistuu pitkällä matkalla
Pitkät lento- ja muut matkat tunnetusti lisäävät laskimoveritulppien riskiä. Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan vaara sairastua matkan aikana on jopa kolminkertainen tavalliseen verrattuna. Veritulppien riskiä lisää pitkä yhtäjaksoinen istuminen ja paikoillaan pysyttely.

Yleensä tukos syntyy jalkoihin.

Tukoksen todennäköisyys suurenee neljänneksellä jokaista kahta lentotuntia kohden ja noin viidenneksellä jokaista kahta autolla tai junalla matkattua tuntia kohden.

Maailman terveysjärjestö WHO on aiemmin laskenut, että noin yksi kuudestatuhannesta terveestä matkaajasta saa veritulpan yli neljän tunnin lentomatkan seurauksena. Myös useat peräkkäiset lyhyet lennot lisäävät riskiä.

Katsaus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä, ja siihen kelpuutettiin 14 aihetta selvittänyttä tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut yli 4 000 laskimoveritulpan saanutta.

Laskimoveritulppia saavat tavallista helpommin mm. matkustajat, jotka käyttävät ehkäisypillereitä, ovat ylipainoisia tai joilla on perimästä tai muusta johtuva taipumus veritulppien muodostumiseen. Riskiään voi pienentää esimerkiksi käyttämällä lentosukkia ja juomalla riittävästi vettä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää

Julkaistu: 21.8.2009
Kommentoi »