Terve.fi

Verenmyrkytys

Verenmyrkytys
Verenmyrkytys eli sepsis on harvinainen, mutta hengenvaarallinen sairaus. Verenmyrkytyksen oireet tulevat elimistön reaktiosta tiettyjen bakteerien tuottamiin myrkkyihin.
Julkaistu: 4.11.2018

Verenmyrkytykseen johtava bakteeri-infektio voi alkaa mistä kehon osasta tahansa.

Yleisimpiä kehonosia, joista bakteereja voi levitä elimistöön, ovat keuhkot, suolisto, virtsatiet (munuaiset), iho ja ylähengitystiet (korvat, nenä ja kurkku).

Bakteereista vapautuvat myrkyt stimuloivat immuunijärjestelmän toimimaan, mutta verenmyrkytyksessä immuunijärjestelmä ylireagoi ja seurauksena on vakavat yleisoireet.

Hoitamattomana verenmyrkytys aiheuttaa ns. multielinvaurion - munuaiset, keuhkot, aivot ja muut elimet lakkaavat toimimasta. Verisuonten laajeneminen ja lisääntynyt läpäisevyys yhdessä huonontuneen sydäntoiminnan kanssa johtaa verenpaineen romahtamiseen ja hengenvaaralliseen verenkiertovajaukseen (septiseen sokkiin).

Verenmyrkytyksen aiheuttaja

Tavallisimpia verenmyrkytyksen aiheuttavia bakteereja ovat Streptococcus pneumoniae (pneumokokki), Neisseria menigitidis (meningokokki), Haemophilus influenzae tyyppi b, Salmonella ja Staphylococcus aureus (stafylokokki).

Vastasyntyneillä vauvoilla suolistobakteerit, kuten E. coli, Listeria monocytogenes ja B-ryhmän streptokokki (GBS), voivat aiheuttaa verenmyrkytystä. Joskus, mutta harvoin, myös virus- ja sieni-infektiot voivat laukaista verenmyrkytyksen.

Kuva: Streptokokki voi aiheuttaa verenmyrkytyksen.

Verenmyrkytyksen oireet

Verenmyrkytys voi kehittyä toisen infektion yhteydessä, jolloin alkuoireina ovat tämän infektion tyypilliset oireet.

Verenmyrkytyksen ensimmäisinä oireina voivat olla kuume ja yleinen huonovointisuus. Muita oireita voivat olla ruokahaluttomuus, epätavallinen ihottuma, oksentelu, ripuli, väsymys, ärtyneisyys sekä vähentynyt aktiivisuus. Hengitys saattaa olla tihentynyt, ja raajat voivat olla poikkeuksellisen viileät.

Jos vauvalla on kuumetta ja hän on väsynyt, ärtynyt, hän ei syö ja hän itkee käsiteltäessä, vie hänet välittömästi lääkäriin, jotta voidaan sulkea pois sepsiksen mahdollisuus.

Alle kahden kuukauden ikäisillä vauvoilla verenmyrkytys voi alkaa ilman kuumetta ja vauvan kehon lämpötila saattaa olla tavallista alhaisempi.

Petekiat eli pienet verenpurkaumat ovat varoitusmerkkejä verenmyrkytyksestä ja niitä voi ilmetä useiden bakteeri-infektioiden yhteydessä, mutta yleisimmin meningokokkibakteerin aiheuttaman infektion yhteydessä. Petekiat ovat iholla esiintyviä punaisia tai sinipunaisia täpliä ja niitä voi esiintyä eri kehon osissa. Kun näitä verenpurkaumakohtia painetaan lasilla tai sormella, täplät eivät häviä normaalin ihottuman tavoin.

Kuva: Esimerkki petekiasta (ihon verenpurkaumasta).

Verenmyrkytys ja aivokalvontulehdus voivat esiintyä samanaikaisesti, varsinkin silloin, kun aivokalvontulehduksen aiheuttaa meningokokkibakteeri. Aivokalvontulehduksen tyypillisiä oireita ovat päänsärky, kuume ja niskan kankeus.

Verenmyrkytyksen hoito

Jos epäilet, että lapsellasi on verenmyrkytys, ota välittömästi yhteys lääkäriin tai yleiseen hätänumeroon 112.

Jos lapsella on verenmyrkytys, hänet otetaan sairaalaan tehohoitoon ja hänelle annetaan suuria annoksia antibiootteja, suonensisäistä nestehoitoa, verenpainehoitoa sekä muita mahdollisia hoitoja.

Lapselta otetaan verikokeita, jotta voidaan selvittää, onko veressä bakteereita. Lapselta voidaan ottaa myös virtsanäyte virtsainfektion diagnosoimiseksi ja selkäydinnestenäyte (lannepisto) aivokalvontulehduksen diagnosoimiseksi.

Verenmyrkytyksen seuranta

Ota välittömästi yhteys lääkäriin, jos lapsi ei halua syödä, hänellä on kuumetta, hengitysvaikeuksia, hän on kalpea, ärtynyt, horteinen tai jos lapsen päässä, kallolohkojen väleissä olevat, normaalisti pehmeinä tuntuvat aukot (aukileet) tuntuvat kireiltä. Nämä on merkkejä vakavasta infektiosta.

Verenmyrkytyksen periytyvyys

Verenmyrkytys on infektiosairaus, joten se ei ole periytyvä.

Verenmyrkytyksen ennuste

Ei-sairaalaolosuhteissa saatujen bakteerien aiheuttama verenmyrkytyksen ennuste on yleensä hyvä poissulkien meningokokkisepsis.

Sairaalasyntyisten verenmyrkytysten ennusteeseen vaikuttaa lapsen perustaudit ja infektion aiheuttaja.

Lähteet:

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Harri Saxen, Bakteerisepsis, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Paula Rautiainen ja Jussi Mertsola, Sepsis, Lastentautien päivystyskirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.

ICD-10:

A41.9 Määrittämätön septikemia

Kommentoi »