Voi hyvin

Vegaanihaaste tuo ideoita arkiruokiin

Valokuvaaja ja ruokakirjailija Maarit Kytöharju haastoi itsensä vegaaniksi kuukauden ajaksi ja päätyi kirjoittamaan maukkaista resepteistä kirjan.
Kuvat Liisa Takala / Gummerus Kustannus

Vegaanihaaste kannustaa syömään vegaaniruokaa tammikuun ajan. Miten kiinnostuit aiheesta?

Kun teini-ikäinen tyttäreni ehdotti vuosi sitten osallistumista vegaanihaasteeseen, olin empiväinen. Rakastan maukasta ja mausteista ruokaa, ja minulla oli aluksi vegaaniuteen liittyen paljon ennakkoluuloja. Taivuttelun jälkeen innostuin haasteesta.

Kuukauden aikana sain ilokseni huomata ennakkoluuloni täysin vääräksi. Tuoreilla raaka-aineilla ja hyvillä mausteilla vegaaniruokailu olikin silkkaa herkuttelua! Päädyin kirjoittamaan ja kuvaamaan aiheesta kirjan. Ruokakuvien ottaminen on intohimoni.

Tuliko vegaanikuukauden aikana vastaan yllätyksiä?

Yllätyin positiivisesti siitä, ettei tiedosta tai ideoista ollut pulaa. Kaikkia vegaaneille sopivia proteiininlähteitä, kuten härkäpapuja ja soijarouhetta, voi maustaa täysin mielensä mukaan. Pystyin siis edelleen valmistamaan lempiruokiani mausta tinkimättä.

Miltei kaikki eläinperäiset tuotteet on mahdollista korvata erittäin maistuvilla kasvisvaihtoehdoilla. Kannattaa kokeilla rohkeasti, niin huomaa nopeasti, kuinka helppoa vegaaniruoan valmistus on.

Mitä pitää varata kaappeihin vegaanihaastetta varten?

Ihan aluksi kannattaa käyttää pari tuntia kierrellen ruokakaupoissa muuallakin kun itselle tutulla reitillä. Hyvän ruoan avain on maustamisessa. Mausteiden lisäksi kannattaa ostaa tuoreita kasviksia ja esimerkiksi papuja ja kauravalmisteita, jotka säilyvät erittäin hyvin.

Kenelle suosittelisit vegaanihaasteeseen osallistumista?                                 

Ennen kaikkea meille keski-ikäisille, jotka olemme ruoanlaitossamme jo urautuneita. Uuden ruokavalion kokeilu toi paljon inspiraatiota ja ihanaa variaatiota arkiruokien valmistukseen.

Miten kokeilu muutti ruokavaliotasi?

Vegaanihaasteen jälkeen jo valmiiksi minimaalinen lihankulutuksemme on vähentynyt. Nykyään jääkaapissa on aina paketti tofua, ja maitotuotteet ovat korvautuneet kauramaitovalmisteilla. Juusto on heikko kohtani, siitä en ole halunnut vielä luopua.

Maarit Kytöharjun valokuvaama ja kirjoittama reseptikirja Vegaanihaaste – 31 päivää herkutellen (Gummerus 2016) nyt kaupoissa.

Lue lisää vegaanihaasteesta: vegaanihaaste.fi.

Julkaistu: 30.12.2016
Kommentoi »