Treeni ja ravinto

Vegaanien on kiinnitettävä huomiota B12-vitamiinin saantiin

Kobalamiini eli B12-vitamiini on yksi niistä ravintoaineista, joiden saanti on vegaaneilla olematonta, jos he eivät saa vitamiinitäydennystä. Pahimmillaan kobalamiinin puutos johtaa pernisiöösiin

28.6.2006 Terve.fi

Saksalaisen tutkimuksen mukaan kobalamiinin puutos, joka näkyy myös veren homokysteiinipitoisuuden nousuna, on vegaaneilla yleistä. Maltillisilla tai huolettomilla vegaaneilla puutetta juuri pääse kehittymään, vain äärimmäisyyteen pyrkivillä.

Tutkimukseen osallistui 131 vegaania, joista 73 oli naisia ja 58 miehiä. He olivat 20–82-vuotiaita. Heidän ravinnonsaantinsa kartoitettiin kolmen kyselylomakkeen avulla, joista yhdellä kysyttiin yleisiä tietoja ja kahdella ravintokyselyllä kartoitettiin heidän ruokavalionsa.

Kobalamiinin puutosta esiintyi vegaaneista 28 prosentilla ja liian korkea veren homokysteiinipitoisuus 38 prosentilla. Mitä kauemmin veganismia oli harjoitettu, sitä alhaisempi kobalamiinitaso oli. Foolihapon saanti ei puolestaan ollut yhteydessä veren homokysteiinipitoisuuteen, vaikka yleisesti foolihapon puutteen katsotaan nostavan homokysteiinitasoa. Sen sijaan veganismin kesto oli yhteydessä veren homokysteiinipitoisuuteen.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että veganismiin siirtymistä harkitsevien tulisi ottaa kobalamiinin tarve huomioon. Tarve on erittäin pieni ja kobalamiinia saa helposti tabletteina. Muussa tapauksessa äärimmäisen tiukkoja vegaaneja uhkaa B12-vitamiinin puute.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi