Terve.fi

Vaunujumppa piristää kävelylenkkiä

Vaunujumppa piristää kävelylenkkiä
Vaikka odottava äiti voikin harrastaa liikuntaa kevyemmällä teholla viimeisille raskauskuukausille saakka, tulee liikuntaan luonnollinen tauko vauvan syntymän jälkeen. Vauvan syntymä täyttää äidin päivän mieluisista päivittäisistä askareista, jolloin pienokainen tutustuu uuteen ympäristöön ja muuhun perheeseen. Päivittäiset touhuilut kuten esimerkiksi vauvan nostelu, kantaminen ja imettäminen kuormittavat kuitenkin erityisesti äidin ylävartalon lihaksia, jolloin moni äiti tuntee hartioiden kipeytyvän.
Julkaistu: 21.6.2012

Päänsärky voi myös johtua niska-hartiaseudun pitkäaikaisesta staattisesta lihasjännityksestä. Tärkeää onkin, että myös äidin kunnosta ja hyvinvoinnista huolehditaan.

Vaunujumpalla vetreäksi

Ulkoillessa äiti voi parantaa lihaskuntoaan, kohentaa ryhtiä ja huoltaa kipeytyneitä lihaksiaan venyttelemällä. Lastenvaunut toimii piristävänä ja tehokkaana apuvälineenä jumpalle. Kävelylenkin aikana tai sen päätteeksi vaunujen kanssa voi suorittaa selkeitä lihaskuntoliikkeitä ja lopuksi rentouttaa lihakset venyttelemällä. Vaunuista saa tukea lihaskuntoliikkeille ja lisätehoa venyttelyille. Jos et ehdi kävelemään, jumppaaminen onnistuu hyvin esimerkiksi parvekkeella. Samalla vaunujen edestakainen liike toimii tehokkaana unilääkkeenä vauvalle.

Lihaskestävyyttä ja venyttelyjä

Kävelylenkki toimii oivana lämmittävänä verryttelynä vaunujumpalle. Vauhti kannattaa sovittaa oman kunnon mukaisesti kuitenkin niin, ettei merkittävää hengästymistä tapahdu ja liikkuminen on turvallista. Mikäli haluat kohottaa sykettä, ylämäet varmistavat tämän. Vaunujumppaaminen kannattaa aloittaa synnytyksen jälkeen varovasti oman kehon ääntä kuunnellen tehden yksittäisiä lihaskuntoliikkeitä 10–20 kertaa kutakin.

Tehokkaita liikkeitä ovat esimerkiksi vaunukyykky, millä tarkoitetaan toistokyykistystä selkä suorana vaunun sankoista tukien tai jalan ojennusta ja nostoa sivulle.

Huomaat kunnon kehittyvän nopeasti, joten ensimmäisten vaunujumppaviikkojen jälkeen voit tehdä liikkeitä 2–3 kierrosta lisäten yksittäisen liikkeen toistojen määrän 20–30 kertaan. Liikkeiden välillä voi olla lyhyt noin vajaan minuutin mittainen tauko. Pyri venyttelyissä pitämään venytettävä lihas tai lihasryhmä ääriasennossa noin 20–30 sekuntia. Myös venytys kannattaa toistaa pienen tauon jälkeen. Esimerkkinä tehokkaasta venytyksestä on rintalihasten venytys, joka toteutetaan kääntymällä poispäin vaunun sangasta. Toisella kädellä tartutaan takaviistosti vaunun sangasta ja kierretään vartaloa niin, että venytys tuntuu tehokkaasti rintalihaksissa.

Äidin kunto nousee

Tehokas vaunujumppatuokio vie aikaasi noin 30–45 minuuttia, jolloin olet kuormittanut sydän- ja verenkiertoelimistöä, parantanut lihaskestävyyttä ja huoltanut lihaksia venyttelemällä. Säännöllisellä noin 4–6 kertaa viikossa tapahtuvalla jumppaamisella huomaat kunnossasi tapahtuvan selkeän muutoksen jo parin ensimmäisen viikon jälkeen. Piristäviä vaunujumppahetkiä äideille ja kauniita unia vauvoille.

Kommentoi »