Sairaudet

Vatsahaava johtuu usein tulehduskipulääkkeistä

Vatsahaava on edelleen yleinen ja vaarallinen vaiva. Nykyisin vastahaavan syynä on yhä useammin tulehduskipulääkkeiden käyttö.

Teksti Maarit Vuoristo
Kuvat iStock
10.5.2021 Apu Terveys

Mitä vatsahaavalla tarkoitetaan?

Vatsahaava on kansankielinen termi peptiselle haavataudille. Kyse voi olla mahalaukun tai pohjukaissuolen haavaumasta. Se syntyy, jos mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvon suojamekanismi pettää. Tällöin mahahapot syövyttävät haavan.

Vanhemmalla väestöllä yleisin syy tähän on ollut helikobakteerin aiheuttama tulehdus. Nykyisin syynä on yhä useammin tulehduskipulääkkeiden käyttö.

Peptisen haavataudin riskiä lisäävät tupakointi, ikä ja osa lääkkeistä, kuten suun kautta otettava kortisoni ja SSRI-­mielialalääkitys. Sairastuneiden tarkkaa määrää ei tiedetä.

Millaisia oireet ovat?

Yleisimpiä oireita ovat kipu, pahoinvointi ja ruokailuun liittyvät tuntemukset. Niitä on valtaosalla, mutta tauti voi olla myös oireeton.

Vuotavaan haavaan liittyviä oireita ovat verioksennus ja -uloste tai pelkkä hemoglobiinin lasku. Jos haava puhkeaa, seurauksena on yleensä kova kipu. Puhkeama kehittää vatsakalvon tulehduksen. Vuoto tai puhkeama voi olla myös taudin ensioire.

Yleensä haavauma diag­nosoidaan mahalaukun tähystystutkimuksessa.

Miten sitä hoidetaan?

Oireisilta potilailta seulotaan helikobakteeri, joka häädetään sitten antibiooteilla.

Jos ei ole hälyttäviä oireita, kuten laihtumista tai matalaa hemoglobiinia, nuorta potilasta voidaan kokeilla hoitaa mahahapon erityksen estävillä protonipumppusalpaajilla.

Jos haava johtuu tulehdus­kipulääkkeistä, niiden käyttö kielletään. Jos käyttö on kuitenkin lääketieteellisesti perusteltua, rinnalle otetaan vatsan suojaksi protonipumppusalpaajat.

Vuotava haava hoidetaan ­tavallisesti mahalaukun tähystyksen yhteydessä. Puhjennut haava vaatii lähes aina joko ­tähystys- tai avoleikkauksen. Yleensä potilas on avoleikkauksen jälkeen erikoissairaanhoidossa 3–7 vuorokautta, minkä jälkeen hänet voidaan tarvittaessa ohjata jatkohoitoon terveyskeskuksen vuode­osastolle.

Hoidon tarpeeseen vaikuttavat ikä, muut sairaudet ja yleiskunto. Monisairaan tai iäkkään kotona pärjääminen voi heikentyä leikkauksen jälkeen niin, että hän tarvitsee pitempiaikaista kuntoutusta.

Voiko tautiin kuolla?

Peptiseen haavatautiin liittyy yhä kuolemanriski, vaikka tautia esiintyy vähemmän. HUS-alueella tehdyn tutkimuksen mukaan noin neljä prosenttia sairaalahoitoon joutuneista potilaista menehtyi kuukauden sisällä. Kolmannes kuolemista liittyi haavan vuotoon tai puhkeamiseen, loput muiden sairauksien pahenemiseen.

Voiko vatsahaava uusia?

Aiemmin sairastettu haavauma altistaa uuden haavan synnylle. Riskiä pienentävät tupakoinnin lopettaminen sekä ­tulehduskipulääkkeiden käytön järkeistäminen ja vatsan suojaaminen, jos tulehduskipulääkkeitä joutuu käyttämään pitkään.

Asiantuntija: vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Hanna Malmi, HUS Vatsakeskus.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi