Terve.fi

Valtaosa suolasta saadaan kodin ulkopuolelta

Valtaosa suolasta saadaan kodin ulkopuolelta
Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin suola on lisätty jo valmiiksi. Lue lisää suolasta.
Julkaistu 12.5.2017

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vain pieni osa ihmisten suolansaannista kertyy heidän itse ruokaansa lisäämästä suolasta. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin suola on lisätty jo valmiiksi.

Tutkimus perustuu 450 yhdysvaltalaisaikuisen ruokapäiväkirjoihin ja haastatteluihin. Osallistujien itse ruokaansa lisäämän suolan määrää mitattiin järjestelyllä, jossa osallistujat sirottelivat lisäämäänsä suolamäärää vastaavan määrän suolaa keräyspusseihin.

Kun kaikki suolanlähteet otettiin huomioon, osallistujien suolansaannista yli 70 prosenttia oli peräisin kodin ulkopuolelta, eli tuotteista, joihin suola oli lisätty jo valmiiksi sekä ravintolaruoasta. Ruoan luonnostaan sisältämästä suolasta kertyi noin 15 prosenttia ja osallistujien itse lisäämästä suolasta runsaat 10 prosenttia.

Yhdysvaltalaisten tutkimus ei ole kovin suuri, mutta sen tulokset ovat samansuuntaisia nykykäsityksen kanssa. Havainnot kuvaavat myös hyvin sitä, miksi monien voi olla vaikea vähentää suolansaantiaan. Kansanterveyden kannalta olisikin keskeistä saada ruokatuotteiden, ravintolaruoan ja esimerkiksi leivän suolapitoisuudet pienemmiksi.

Suomalaisaikuiset syövät keskimäärin 3,9 grammaa natriumia eli noin 10 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Maailmanlaajuisesti liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Lue lisää:

1 kommentti