Terve.fi

Vain 6 kilon laihdutus voi pelastaa ylipainoisen

Vain 6 kilon laihdutus voi pelastaa ylipainoisen
Ateroskleroosi (eli valtimonrasvoittumistauti tai verisuonten kalkkeutuminen) syntyy, kun valtimoiden sisäkerrokseen kertyy rasvapaksuuntumia, jotka myöhemmin kalkkiutuvat ja ahtauttavat sepelvaltimoita, alaraajojen valtimoita ja aivovaltimoita. Verisuonten kalkkeutumista kiihdyttävät erityisesti veren korkea kolesterolipitoisuus, tupakointi, kohonnut verenpaine, diabetes ja ylipaino.

Sairautta aiheuttaa etenkin vääränlainen ruokavalio, sillä tyydyttyneet rasvat edistävät valtimoiden rasvoittumista ja kalkkeutumista.

Tuoreen tutkimuksen mukaan valtimoiden rasvoittumisen voi pysäyttää ja jopa vähentää sitä syömällä oikein ja pudottamalla painoa, ja omaa terveydentilaansa voi näin ollen parantaa jopa ilman lääkitystä.

Painonpudotus vähentää kalkkeutumia

Israelissa tehdyn tutkimuksen tulokset ovat erittäin lupaavia ja merkittäviä. Tutkimuksessa havaittiin, että keski-ikäiset ylipainoiset ihmiset, jotka kärsivät joko sydäntaudista tai tyypin 2 diabeteksesta, todella onnistuivat vähentämään valtimoiden kalkkeutumien määrää – eikä vain pysäyttämään sen etenemistä – puhtaasti laihduttamalla kahden vuoden ajanjaksolla vähintään kuusi kilogrammaa, uutisoi CNN.

Ja mikä parasta, tutkittavien ruokavaliolla ei näyttänyt olevan merkitystä, kunhan he vain pudottivat painoaan.

Merkitykselliseksi tutkimuksen tekee se, että positiiviset vaikutukset saavutettiin painonpudotuksella, eikä tutkijoiden mukaan lääkkeillä ollut asiassa suurtakaan merkitystä, vaikka osa tutkittavista käyttikin veren kolesterolipitoisuutta alentavia statiineja tai verenpainelääkkeitä. Painonpudotuksella saatuja tuloksia voidaan pitää jopa yhtä hyvinä kuin lääkkeillä saatavia, CNN kertoo.

Mitä enemmän laihduttaa, sitä terveemmät valtimot

Tutkimuksessa 140 osallistujaa nautti joko välimeren ruokavaliota, vähähiilihydraattista tai vähärasvaista ruokavaliota. Tutkimusaikana kaksi kolmasosaa koehenkilöistä onnistui vähentämään kalkkeutumien määrää kaulavaltimosta mitattuna. Yleensä siihen vaadittiin noin kuuden kilon painonpudotus ja seitsemän elohopeamillimetrin systolisen verenpaineen alennus. Keskimäärin plakin määrä väheni tutkittavilla noin viisi prosenttia. Mitä enemmän henkilö laihdutti ja verenpaine aleni, sitä terveemmäksi valtimot muuttuivat.

Henkilöt, joilla valtimoiden rasvoittuminen paheni tutkimusaikana, pudottivat keskimäärin hieman yli kolme kilogrammaa painoa ja heidän systolinen verenpaineensa aleni vain yhdellä elohopeamillimetrillä.

Tutkimus julkaistiin Circulation –lehden maaliskuun numerossa.

Laihduttaminen ei ole helppoa, mutta se selvästi kannattaa, etenkin, jos kärsii sydän- ja verisuonitaudeista. Lue tästä, miten yli 10 kilogrammaa ylipainoa kerryttänyt ihminen voi pudottaa painoaan ja nopeasti.

Lue lisää:

Lue myös Poliklinikan arkistosta:

Julkaistu: 8.4.2010
Kommentoi »