Terve.fi

Vaihtoehtona kuukuppi?

Vaihtoehtona kuukuppi?
Naisten kuukautissuojissa löytyy nykyään myös ekologinen vaihtoehto siteille ja tamponeille. Kuukuppi – nimellä tunnettu kuukautissuoja on kestävä, pestävä ja uudelleen käytettävä suoja, jota ei heitetä roskiin käytön jälkeen. Pitkällä tähtäimellä sen käyttö tulee siteitä ja tamponeja edullisemmaksi, roskisjätteen määrä vähenee huomattavasti ja oikein käytettynä kuppi on myös ihan yhtä hygieeninen vaihtoehto kuin muutkin kuukautissuojat.
Julkaistu 13.10.2006

Kuukuppi on siis yksinkertaisesti emättimeen sisälle asetettava pehmeästä silikonista valmistettu suppilon muotoinen kuppi, jonka päässä on tamponin poistonarua lyhyempi antenni helpottamassa kupin poistamista ja tyhjentämistä. Kuppeja on saatavissa erikokoisina, hinnat ovat vajaan kolmenkymmenen euron luokkaa.

Käytössä yöllä ja päivällä

Kupin toimintaperiaate on erilainen kuin tamponilla; sen sijaan että se tamponin tavoin imisi vuodon itseensä, kuukuppi toimii verta keräävänä astiana, johon vuoto valuu ja joka voidaan tyhjentää, puhdistaa ja käyttää uudelleen. Kuppia voi käyttää niin päivällä kuin yöllä, liikkuessa (myös uimassa) ja nukkuessa.

Kuppi asetetaan emättimeen hieman matalammalle kuin tamponi, kuitenkin niin, että se on kokonaan emättimen sisällä. Pehmeä kuppi puristetaan kokoon paikoilleen laitettaessa, jolloin se avautuu vasta emättimen sisällä ja pysyy paikoillaan siihen muodostuvan alipaineen avulla.

Kokoonpuristamisen ansiosta kupin asettaminen on helppoa ja useimmat jotka pystyvät käyttämään tamponia, voivat käyttää myös kuukuppia. Kupin koon valintaan vaikuttavat esimerkiksi vuodon määrä ja se, onko synnyttänyt vai synnyttämätön.

Oikein paikalleen asetettu kuppi ei tunnu missään asennossa paikallaan ollessa tai liikkuessa eikä se myöskään tipahda itsekseen pois. Koska kuppi ei ime vuotoa itseensä, ei se myöskään kuivata herkkiä limakalvoja. Kupin tyhjennysväli on myös hieman pidempi kuin tamponin vaihtoväli, tietenkin vuodon määrästä riippuen. Useimpien käyttäjien täytyy tyhjentää kuppi kahdesta neljään kertaa vuorokaudessa.

Oikein käytettynä hygieeninen

Kuukuppi on oikein käytettynä hygieeninen. Kädet on pestävä aina ennen sen paikalleen laittamista ja tyhjentämistä. Kuppi otetaan pois puristamalla sitä pohjasta, jolloin kupin sisälle pääsee ilmaa ja paine-ero sen sisä- ja ulkopuolen välillä tasoittuu, kuppi irtoaa ja lähtee kevyesti vetämällä pois.

Kuukuppi tyhjennetään wc-pönttöön ja huuhdellaan sen jälkeen saippuavedellä. Saippuan on hyvä olla pH-arvoltaan noin 3,5. Esimerkiksi Lactacyd ja Avecyd ovat tällaisia saippuoita. Aina huuhtelemiseen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta esimerkiksi yleisissä vessoissa. Tällaisissa satunnaisissa tilanteissa kupin voi tyhjentämisen jälkeen pyyhkiä paperilla ja pestä sen sitten kun siihen tulee mahdollisuus.

Kuppi on aina henkilökohtainen ja sen puhtaudesta tulee pitää huolta. Kuukautisten välillä kuppi säilytetään puhdistettuna ilmavasti omassa säilytyspussissaan, joka tulee kupin mukana. Oikein käytettynä ja huollettuna kuukuppi kestää jopa vuosia.

Kuukupin voi tilata netistä, lisää tietoa ja tilausohjeet löytyvät esimerkiksi osoitteesta http://www.kuukuppi.fi/.

Lähde:

Kommentoi »