Terve.fi

Vähennä suolan käyttöä maustamalla ruoka tuliseksi

Vähennä suolan käyttöä maustamalla ruoka tuliseksi
Mausteista ruokaa syövät, käyttävät usein vähemmän suolaa ja siksi heillä on alhaisempi verenpaine ja pienempi riski sairastua sydäntauteihin.
Julkaistu 12.11.2017

Vastikään Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että henkilöt, jotka syövät hyvin mausteista ruokaa, käyttävät usein vähemmän suolaa ja heillä on sitä myötä alhaisempi verenpaine ja pienempi riski sairastua sydäntauteihin.

Henkilöt, jotka eivät syöneet tulista tai muuten voimakkaan mausteista ruokaa, saivat suolaa noin 13,4 grammaa päivässä. Chilistä ja voimakkaista mauista pitävät kiinalaiset taas saivat keskimäärin noin 10,3 grammaa suolaa päivässä.

Tulisen ruuan ystävillä havaittiin olevan 8 mmHg alempi systolinen verenpaine kuin miedomman ruuan ystävillä, diastolinen verenpaine taas oli tulista ruokaa syövillä 5 mmHg alhaisempi. Tutkimuksessa osoitettiin, että riippumatta syödyn ruuan tyypistä tai määrästä, tulisempaa ruokaa syövät henkilöt saavat ruokansa mukana yleensä myös vähemmän suolaa.

Hyvin suolapitoisen ruokavalion on todettu nostavan kohonneen verenpaineen, sydäntautien, sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Toisaalta myös liian vähäisen suolan syömisen on todettu olevan yhteydessä vastaaviin ongelmiin, joten tässäkin tulisi löytää sopiva tasapaino.

Jotkin aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että chilin tulisen maun aikaansaava kemikaali, kapsaisiini, korostaa ruuan suolaista makua, jolloin suolaa voidaan käyttää chilin kanssa vähemmän. Tässä tutkimuksessa kuvattiin lisäksi henkilöiden aivoja, kun nämä söivät tulista ruokaa ja havaittiin, että chili aktivoi samoja aivoalueita kuin suolan syöminen, mikä saattaa selittää sitä, miksi chili vähentää suolan tarvetta.

Tutkimus ei ollut kontrolloitu, joten sen perusteella ei voida sanoa, että tulinen ruoka vähentää suolan käyttöä. Sen sijaan se osoitti, että tulista ruokaa syövät henkilöt syövät yleensä vähemmän suolaa. Tutkijat eivät myöskään mitanneet jokaisen henkilön kohdalla, paljonko suolaa nämä söivät, vaan selvittivät sen kyselylomakkeella. Tämä saattaa vääristää tuloksia.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

1 kommentti