Terve.fi

Kuorsauksen hoito

Kuorsauksen hoito
Kuorsaus johtuu hengitystien ahtautumisesta nenän tai nielun alueella. Tämän seurauksena hengittäminen muuttuu työläämmäksi ja nielun rakenteet alkavat lepattaa ilmavirtauksessa aiheuttaen voimakkaan kuorsausäänen.

Yli 10 % suomalaisista kärsii jokaöisestä kuorsauksesta ja siihen liittyvistä oireista ja varsinaista obstruktiivista uniapneaa eli katkohengitystautia sairastaa lisäksi arviolta 200 000 henkilöä.

Oireilu lisääntyy iän myötä, kuorsausta ja katkohengitystä esiintyy eniten yli 40-vuotiailla miehillä mutta myös naisilla ja lapsilla.

Kuorsaus heikentää unen laatua ja rasittaa elimistöä voimakkaasti. Hengitysvastuksen lisääntyessä rintakehän tuntohermoista lähtee ärsyttäviä impulsseja aivoihin, jolloin syvä uni muuttuu pinnallisemmaksi eikä se ole enää virkistävää.

Toisinaan kuorsaajat voivat herätä tukehtumisen tunteeseen useita kertoja yössä. Kuorsaus häiritsee lähiympäristön ihmisten unta, jolloin se on myös selvä sosiaalinen ongelma.

Hengityskatkokset

Jos kuorsauksen lisäksi esiintyy runsaasti yli 10 sekunnin pituisia hengityskatkoksia, on kyse varsinaisesta katkohengitystaudista, jota pidetään tupakointiin ja diabetekseen verrattavana kansanterveydellisenä riskinä.

Voimakas päiväväsymys lisää onnettomuuksien riskiä ja alentaa suorituskykyä. Verenkiertoelimistön rasitus aiheuttaa verenpainetautia ja lisää aivoverenkierron häiriöitä. Tämä sairaus syntyy usein monen tekijän yhteisvaikutuksesta: ainakin selvä ylipaino, runsas alkoholinkäyttö, nenän tukkoisuus, leukojen kasvuhäiriöt ja isot nielurisat ovat altistavia tekijöitä.

Hengityskatkosten esiintyessä on syytä tehdä unipatjatutkimus, jolla voidaan selvittää taudin vaikeusaste ja siitä elimistölle aiheutuva rasitus, tämä on nykyään mahdollista tehdä kotioloissakin. Saatujen tietojen perusteella on helpompi suunnitella sopiva hoito.

Katkohengitystaudissa ensisijainen hoito on ylipainehengitys, CPAP-hoito. Kuitenkin vain osa potilaista voi käyttää laitetta, jolloin muita hoitoja on harkittava.

Kuorsauksen leikkaushoidot

Kuorsaajien ongelmana on usein lepsu, takanielua vasten painuva ja hengityksen ilmavirrassa lepattava suulaki, jonka kutistamisella ja jäykistämisellä voidaan vähentää oireilua.

Kirurgisia hoitoja ovat erilaiset nielun muovausleikkaukset risojen poistoineen, vaikeammissa tapauksissa myös leukojen asentoa ja purentaa muuttavat toimenpiteet ovat mahdollisia.

Nielun alueen toimenpiteillä pyritään lisäämään tilaa ja toisaalta suulakea arpeuttamalla jäykistetään nielun velttoja rakenteita.

Laserilla tehdyt nielun alueen toimenpiteet ovat olleet käytössä yli 10 vuoden ajan. Näillä leikkauksilla saadaan kuorsausta parannettua varsin hyvin, mutta ongelmana on 1-2 viikkoa kestävä melko voimakas kipu ja toimenpiteeseen liittyy myös komplikaatioriskejä.

Sairaala Botniassa käytössämme on KTP-laser, joka soveltuu hyvin näihin toimenpiteisiin, tällä laitteella on mahdollista tehdä kaikkia perinteisiä nielun alueen toimenpiteitä mahdollisimman pienin limakalvovaurioin.

RFTA-käsittely

Uusimpana hoitomuotona kuorsausleikkauksissa on otettu käyttöön radioaaltojen käyttöön perustuva kudosten eräänlainen hyydytyskäsittely (radio frequency thermal ablation, RFTA).

Menetelmä on ollut aikaisemmin käytössä jo parikymmentä vuotta mm. neurokirurgeilla kolmoishermosäryn hoidossa ja kardiologeilla sydämen ylimääräisten johtoratojen katkaisussa. Kun laser ja sähköpoltto aiheuttavat kudoksiin useiden satojen asteiden lämmön paikallisesti, RFTA:ssa kudos lämpiää vain 60-90 asteiseksi.

Kuorsausta hoidettaessa erityinen ohut kärki viedään pehmeän suulaen kudokseen 1-4 kohtaan. Kutakin kohtaa lämmitetään laitteesta riippuen 10-100 sekuntia. Kudoksen lämpiäminen aiheuttaa sen rakenteiden tuhoutumisen ja paranemisprosessi aikaansaa suulaen kutistumisen ja jäykistymisen jolloin kuorsaus vähenee. Toimenpide voidaan tehdä vastaanottohuoneessakin paikallispuudutuksessa ilman rauhoittavia esilääkkeitä eikä jälkivalvontaa tarvita.

Toimenpiteen jälkeen suulakeen jää RFTA-kärjen jäljiltä pienet pisteet, jotka paranevat nopeasti, vähäistä turvotusta voi myös esiintyä alkupäivinä. Suuri osa potilaista ei tarvitse kipulääkkeitä lainkaan, osa 1.-2. päivänä, silloinkin tavalliset kipulääkkeet ovat riittäviä. Nielusta ei siis varsinaisesti poisteta mitään, vaan lisätilaa saadaan aikaiseksi kudoksia kutistamalla, myös nielurisojen pienentäminen tällä menetelmällä on mahdollista lähes kivuttomasti.

RFTA-käsittelyn vaikutus kuorsaukseen alkaa näkyä 1-2 viikon kuluessa toimenpiteestä kudosten parantuessa, arpeutuminen jatkuu useita viikkoja. Hoito voidaan toistaa useamman kerran, jolloin päästään toivottuun tulokseen ilman sivuvaikutuksia. Hoito toistetaan tarvittaessa 1-2 kuukauden välein, käsittelyjä tarvitaan 1-3 kappaletta.

Käytössämme on ollut viime keväästä laitteisto, jolla kunkin kohdan käsittelyyn riittää 10-15 sekuntia, puudutuksen jälkeen varsinainen hoito vie vain muutamia minuutteja. RFTA-hoidolla saavutetaan tyydyttävähoitotulos useimmille kuorsaajille ilman verenvuotoriskejä ja kipuja, myös osa hengityskatkospotilaista saa helpotusta tilanteeseensa. Normaalisti sairaslomaakaan ei tarvita.

Julkaistu: 27.6.2006
Kommentoi »