Terve.fi

Uusi äitiyspakkaus sopii myös sukupuolisensitiivisesti kasvatettavalle lapselle

Uusi äitiyspakkaus sopii myös sukupuolisensitiivisesti kasvatettavalle lapselle

Kahdeksannella kuulla raskaana oleva Sini Sauriala, 26 ja hänen avomiehensä ovat päättäneet kasvattaa tulevan esikoisensa sukupuolisensitiivisesti. Sukupuolisensitiivisellä kasvatuksella pyritään vahvistamaan lapsen omaa identiteettiä ensisijaisesti yksilönä, ei sukupuolen edustajana.
Teksti Suvi Vinblad
Mainos

Sauriala pitää aiemmin saamansa äitiyspakkauksen sekä tänään keskiviikkona julkaistun uuden äitiyspakkauksen sisältöä pääasiassa sukupuolisensitiivisesti kasvatettavalle lapselle hyvin sopivana.

- Uuden pakkauksen vaatteiden värivalinnat ovat kuitenkin melko bliisuja. Lisäisin vaatteisiin voimakkaampia värejä, kuten kirkasta vihreää. Tämä ihan siitäkin syystä, että vauva alkaa hahmottaa aiemmin voimakkaampia kuin hempeitä värejä. Myös vaaleansiniset bodyt hieman ihmetyttävät. Useimmiten se mielletään poikien väriksi, vaatetusalalle valmistunut Sauriala pohtii.

Designia bodyyn ja boksiin

Kela on kertonut uudessa äitiyspakkauksessaan yhdistyvän perinteikkyys ja design. Designia Sauriala bongaakin pakkauksesta.

- Design näkyy bodyssa, jonka kuosin tunnistan Paola Suhosen suunnittelemaksi. Myös laatikko on saanut kuvioita pintaansa. Ennen nykyisen äitiyspakkauksen tilaamistani tiesin, että tulossa olevaa pakettia markkinoidaan designilla ja mietin, että jäänkö odottamaan paketin ilmestymistä. En kuitenkaan olisi siirtänyt tilaamistani, sillä eivät muutokset minun silmääni niin merkittäviä ole, Sauriala vertailee.

Kirpparikamalla mieluisa paketti

Yleisesti Sauriala pitää molempia äitiyspakkauksia hyvänä aloituspakkauksena ensimmäistä lastaan odottavalle. Hän uskookin, että kaikki pakkauksen tarvikkeet tulevat käytetyiksi. Samalla paketista on löytynyt jo omat suosikit.

- Ulkohaalari taitaa olla paketin tarpeellisin tuote, kun käyttövaatteita olemme saaneet sukulaisilta ja ostaneet kirppareilta jo entuudestaan niin paljon. Kierrätystä kannattavana myös kestovaipat ja kierrätysmateriaalin käyttäminen uudessa pakkauksessa ovat mieleeni.

Jos Saurialalle ja hänen avomiehellensä syntyisi vielä toinen lapsi, jättäisi Sauriala toisen äitiyspaketin todennäköisesti kuitenkin hankkimatta.

- Toisen lapsen kohdalla ottaisin paketin todennäköisesti rahana. Olen huomannut kirpputorien olevan täynnä hyväkuntoisia lastenvaatteita, joista voi valikoida näköisensä vaatepaketin pikkurahalla. Myös ensimmäisestä paketista jääneet vaatteet menisivät aivan varmasti vielä seuraavallekin vauvalle, Sauriala mietiskelee.

Toiveet lisähaalareista ja kierrätyskuidusta toteutuivat

Kela kertoo kuunnelleensa asiakkaidensa toiveita uuden pakkauksen sisältöä suunnitellessaan. Uudessa pakkauksessa on ulkohaalarin lisäksi myös vanupuku ja merinovillahaalari. Ulkohaalarin väri on aiempaa tummempi ja lahkeissa on nyt säädettävät kumilenkit. 

Haalarissa ja siihen kuuluvissa rukkasissa, töppösissä ja peitemakuupussissa on käytetty kierrätyskuitua.

Myös ruokalapun säätövaraa pidennettiin asiakkaiden toivomuksesta. Lisäksi uuteen pakkaukseen pääsivät mukaan monta vuotta tauolla olleet sukkahousut.

Uusi pakkaus jakoon lokakuun alussa

Tänään keskiviikkona julkaistua pakkausta ei laiteta vielä heti jakoon, vaan vanhaa pakkausta jaetaan vielä jonkin aikaa.

- Uusi pakkaus tulee jakoon lokakuun alkupuolella. Tarkka päivä ei ole vielä tiedossa, kertoo Kelan etuusjohtaja Anne Neimala.

Ilmaista äitiyspakkausta voi hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Äitiyspakkauksen sijaan äiti voi valita äitiysavustukseksi myös 140 euron verottoman rahasumman.

Julkaistu: 15.8.2012