Terve.fi

Uudella jälkiehkäisypillerillä pidempitehoinen vaikutus

Uudella jälkiehkäisypillerillä pidempitehoinen vaikutus

Tutkimuksen mukaan uusi jälkiehkäisypilleri (vaikuttava aine [elink=http://www.poliklinikka.fi/?page=9059636&searchtype=1&searchstring=ellaOne&searchpage=1&id=4935003]ulipristaali[/elink]) on ensimmäinen pidempitehoinen [elink=http://www.
Mainos

Tähän asti pidempitehoisempaa jälkiehkäisyä tarvitsevien naisten on täytynyt turvautua kuparikierukan käyttöön. Kierukan on havaittu ehkäisevän raskautta tehokkaasti, mutta se on hankalammin saatavissa ja sen voi asettaa paikoilleen vain koulutettu lääkäri.

Ulipristaali estää ovulaation ja mahdollisesti myös hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohdun limakalvoon. Toisin kuin levonorgestreelia sisältävässä jälkiehkäisypillerissä, ulipristaalia sisältävässä jälkiehkäisypillerissä ehkäisyteho säilyy lähes samana, otti lääkkeen sitten ensimmäisenä tai viidentenä päivänä yhdynnän jälkeen.

Uutta ulipristaalia sisältävää jälkiehkäisypilleriä testanneessa tutkimuksessa todettiin, että kyseistä jälkiehkäisymenetelmää käyttäneistä naisista noin kaksi prosenttia tulee joka tapauksessa raskaaksi.

Ulipristaalia sisältävä jälkiehkäisypilleri voi aiheuttaa vatsakipua, päänsärkyä ja pahoinvointia.

Tutkimuksesta kirjoitti Obstetrics & Gynecology helmikuun numerossaan.

Johanna Rytkönen, toimittaja

Lue myös

Lääkärikirja: Raskauden ehkäisyLääkärikirja: RaskausaikaArtikkeli: Ehkäisyn vaihtoehdotPotilasohje: JälkiehkäisyLääketieteen sanasto: jälkiehkäisy

Poliklinikan lääkeopas: ellaOnePoliklinikan lääkeopas: Norlevo

Uutisarkistosta poimittua

Ehkäisypillerit estäneet jo 200 000 munasarjasyöpääUusi lääkeaine toimii jälkiehkäisynäEhkäisyvalmisteet ja -kierukat ehkäisevät kohdun runko-osan syöpää

Kerro sairauskokemuksesi ja lue muiden kertomuksia

Julkaistu: 27.1.2010