Uskaltaudu etätilaisuuksiin, vaikka jännittäisi – "Nyt tarvittaisiin sopivaa hölmöilyäkin"

Uskaltaudu etätilaisuuksiin, vaikka jännittäisi – "Nyt tarvittaisiin sopivaa hölmöilyäkin"
Kun korona vei mahdollisuuden tavata ihmisiä kasvokkain, suomalaiset pitävät yhteyksiä yllä puhelimen avulla. Yksinäisyystutkija Niina Junttila kannustaa osallistumaan erilaisiin tapahtumiin etänä.
Kuvat
Julkaistu 8.5.2020

Suomalaiset torjuvat yksinäisyyttä kännykän avulla korona-aikana. Terve.fi-sivuston kyselyssä noin 500 vastaajasta 90 prosenttia kertoi pitävänsä yhteyttä muihin puhelimella ja 70 prosenttia sosiaalisen median avulla. Turvavälikävelyillä on käynyt 43 prosenttia vastanneista.

Yksinäisyystutkijan, kasvatuspsykologian professorin Niina Junttilan mielestä juuri niin pitääkin toimia.

– Töissä Teams-kokoukset ja vastaavat toimivat hyvin. On aika ihanaa silloin tällöin nähdä kollegoja ja kuulla kuulumisia, Junttila sanoo.

Moni järjestö on polkaissut pystyyn chat- ja puhelinpalveluita, joiden kautta voi saada helpotusta yksinäisyyteen.

– Olisi hyvä, jos työn ulkopuolellakin uskaltautuisi somekanaville tai erilaisiin etäyhteyksin toteutettaviin tilaisuuksiin. Niissä syntyy jonkinlainen kontakti muihin, mutta ei tarvitse välttämättä uskaltaa sanoa jotain.

Muualla maailmassa koronakriisi on synnyttänyt uudenlaisia tapoja olla yhteydessä muihin.

– On aika ihanaa, kun Italiassa ja Espanjassa naapurit kerääntyvät parvekkeilleen vilkuttamaan toisilleen. Siitä voisi ottaa mallia Suomessakin, Junttila sanoo.

– Ehkä tarvittaisiin vähän sellaista hölmöilyäkin tähän tilanteeseen. Että ei otettaisi ihan niin vakavasti, vaan heittäydyttäisiin, tietenkin turvallisuus huomioiden. Olemme kuitenkin kaikki samassa jamassa. Tilanne on aika samanlainen kaikille, jotka ovat yksinään kotona eristyksissä.

Terve.fi-sivuston kyselyssä suhtautuminen etäyhteyksiin vaihteli:

"Tuntuu välillä turhauttavalta edes nousta ylös, kun edessä on vain yksinäisyyttä ja sen odottamista, että voi alkaa taas nukkumaan. Virtuaalimaailma ei sittenkään korvaa livekontakteja. Toisaalta etälivejumpista on tullut tunne, että tässä ollaan yhdessä yhtä aikaa saman asian äärellä." Minoska, 55

"Vaikka kavereita on periaatteessa, monenkaan kanssa ei ole säännöllistä yhteydenpitoa. Olen soitellut muutamille, minulle päin ei juurikaan soitella. Someviestittelyä on, mutta ärsyttävästi se tuntuu syrjäyttävän oikeat puhelut." Niina, 42

Punaisen Ristin auttavassa puhelimessa voit keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Linjan toisessa päässä vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9-21 numerossa 0800 100 200. Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia.

Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa verkossa neuvontaa, vertaistukea, koulutuksia ja kursseja. Myös puhelinpalveluja saatavilla. Soita arkisin klo 10–15. Neuvonta 0203 91920, Vertaistuki 0800 177599, Chattaa arkisin klo 12–18.

Kommentoi »