Untuvatakki on varma pelastaja pakkasella – luonnon oma keksintö pitää kylmän loitolla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Fjällräven
Untuvatakki on varma pelastaja pakkasella – luonnon oma keksintö pitää kylmän loitolla
Untuvatakki on äärimmäisen lämmin, koska höyhenten ympärilleen keräämä ilma toimii mahtavana eristeenä kovimmillakin pakkasilla. Fjällrävenin untuvatakit valmistetaan untuvalupauksen periaatteella, eli valmistuksessa ei vahingoiteta lintuja, joista höyhenet saadaan.
Julkaistu: 17.11.2021

Untuva on yksi viisaan luonnon luoma materiaali. Linnuilla on pidempien lentosulkiensa alla kevyitä höyheniä, ja jos näitä höyheniä tarkistelee mikroskoopilla, ne näyttävät kuin puilta. Varsi, joka on kuin puun runko, kiinnittyy lintujen ihoon. Siitä lukuisat pienet kuidut haarautuvat yhtä pienemmiksi, ja tämä löysä rakenne vangitsee ilmaa kuitujen väliin. Ilma toimii siis untuvien lämmittävänä eristeenä.

Fjällrävenin perustaja Åke Nordin retkeili Ruotsin tuntureilla 1970-luvun alussa hyytävässä kelissä, ja päätti ettei palele enää koskaan. Siitä syntyi Fjällrävenin Expedition Down Jacket -mallisto.

Tämä tajusi Fjällrävenin perustaja Åke Nordin jo 1970-luvun alussa, kun hän eräänä kylmänä talvena yöpyi teltassa Pohjois-Ruotsin tuntureilla. Yö oli hyytävän kylmä, ja Nordin päätti, ettei hän halua enää koskaan palella yhtä lailla. Tästä syntyi Expedition Down Jacket -untuvatakki, jonka pohjalta on nyt luotu uusi Expedition-mallisto.

Expedition Down Lite Jacket on hiukan kevyempi versio klassisesta Down Jacket -mallista. Päällikangas on 100% polyamidia, jossa on PFC-vapaa kyllästys. Huppu on säädettävä ja vyötäröllä on kiristysnauhasäätö.

Uuden malliston kehittäminen perustuu vahvasti alkuperäisen takin toiminnallisuuteen. Takkien päällikangas ja sisävuori valmistetaan 100-prosenttisesti kierrätetystä nailonista. Takkien untuva on korkealaatuista, täydellisesti jäljitettävissä ja eettisesti valmistettua. Myös takin rakenne on suunniteltu niin, että korjaaminen onnistuu helpommin, jos siihen tulee tarvetta. Expedition Down Jacketissa on itse asiassa kaksi untuvatakkia ommeltuna päällekkäin.

Expedition Long Down Parka on suosittu erityispitkä untuvaparkatakki, joka sopii tosi kylmille keleille. Takki on pidempi versio klassisesta vuoden 1974 Expedition-mallista. Pinta- ja vuorikangas ovat kierrätettyä polyamidia ja täyte on täysin jäljitettävää hanhenuntuvaa.

Untuva syntyy elintarviketeollisuuden sivutuotteena

Fjällräven on antanut untuvalupauksen, mikä tarkoittaa sitä, että untuvan keräämisessä ei ole vahingoitettu yhtään lintua. Tämä tarkoittaa, että lintuja ei kynitä elävinä. Lisäksi Fjällräven tietää täsmälleen, mistä untuvat tulevat ja että niiden laatu on korkein mahdollinen. Untuva kerätään elintarviketeollisuuden sivutuotteena, mikä tarkoittaa myös jätteen vähentämistä.

Expedition Pack Down Hoodie on tosi kevyt untuvatakki, joka on helppo pakata reppuun tai vaikka takin omaan taskuun. Takki sopii hyvin esimerkiksi kuoritakin alle tuomaan lisälämpöä talviliikunnan aikana.

Untuvalupaus tarkoittaa vakiintunutta tuotantoketjua, jossa kaikille toimittajille ja alihankkijoille tehdään tiukkoja ja toistuvia tarkistuksia. Fjällrävenillä on yksi outdoor-alan läpinäkyvimmistä untuvatuoteketjuista, ja Four Paws -järjestö pitää nykyään Fjällrävenin untuvalupausta alan parhaana.

Uutuutena Expedition-mallistoon on tuotu Expedition X-Lätt Jacket, joka sopii kylmiin, aktiivisiin päiviin jolloin tarvitaan hiukan enemmän lämpöä kuin mitä kuoritakki voi antaa. Takki on kuitutäytteinen, se on valmistettu kierrätetystä polyamidista ja siksi erityisen kevyt.

Kommentoi »