Terve.fi

Uniapnea voi altistaa sepelvaltimotaudille

Uniapnea voi altistaa sepelvaltimotaudille
Obstruktiivista uniapneaa sairastavilla on usein sydäntautien riskitekijöitä, mutta yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan se liittyy myös suoraan sepelvaltimoiden kalkkeutumiseen.
Julkaistu: 15.4.2008

Tutkimukseen osallistui 202 keskimäärin 50-vuotiasta miestä ja naista, joiden sepelvaltimot tutkittiin tietokonekuvauksella. Kaikki osallistujat olivat käyneet unipolygrafiassa kolmen vuoden sisällä, ja obstruktiivinen uniapnea oli todettu kolmella neljästä. Analyysissä huomioitiin tupakointi, rasva-arvot, verenpaine, sukupuoli, painoindeksi ja diabetes.

Sepelvaltimoiden kalkkeutumista havaittiin seitsemällä uniapneapotilaalla kymmenestä ja vain kolmanneksella tutkituista, joilla ei ollut obstruktiivista uniapneaa.

Kalkkeutuminen oli myös yleisempää ja runsaampaa potilailla, joilla oli paljon yöllisiä hengityskatkoksia. Valtimot olivat ainakin jossain määrin kalkkeutuneet noin kolmanneksella uniapneapotilaista, joilla oli muutama hengityskatkos yössä, mutta jopa kolmella neljästä potilaasta, joilla katkoksia oli noin 60 yössä.

Tulokset julkaistiin Chest-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Chest 2008; 133:927-933

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008

Kommentoi »