Terve.fi

Uniapnean oireet

Uniapnean oireet
Uniapnean oireet kuten levoton ja katkonainen uni ja kuorsaus voivat olla seurausta päiväaikaiselle väsymykselle.

Uniapnean oireina ovat useimmiten voimakas kuorsaus, päiväaikainen väsyminen sekä unen levottomuus. Kuorsaus on tyypillisesti katkonaista, ja se päättyy n. 10 sekuntia tai huomattavastikin pidempään kestävään apneaan eli hengityskatkokseen.

Yleensä hengityskatkos havahduttaa potilaan unesta, hengitystiet avautuvat vireystilan noustessa ja tällöin hengitys käynnistyy usein voimakkaalla korahduksella. Potilas ei välttämättä herää kokonaan, mutta uni on katkonaista ja seurauksena on päiväaikainen väsymys, jopa pitkän yöunen jälkeen.

Harvemmin esiintyviä oireita ovat mm. impotenssi ja aamupäänsärky.

Sairauden epäily perustuu oirekuvaan. Mahdollisen uniapnean aiheuttamaa päiväaikaista väsyneisyyttä voidaan arvioida esim. Epworth Sleepines Scale -kyselyn avulla. Varsinainen uniapneatutkimus on kuitenkin yö- tai unipolygrafiatutkimus. Tämän lisäksi diagnoosin teko perustuu potilaan kuvaamiin oireisiin sekä kliiniseen tutkimukseen.

Millainen on uniapnean ennuste? Lue lisää uniapneasta.

Lähteet:

Uniapnea aikuisilla, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Keuhkolääkäriyhdistyksen ja Suomen Unitutkimusseura ry:n asettama työryhmä. Uniapnea (obstruktiivinen uniapnea aikuisilla), Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2017.

Julkaistu: 7.5.2018
Kommentoi »