Terve.fi

Ummetus

Ummetus
Ummetus tarkoittaa tilannetta, jossa suoli toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Ummetukseen voi liittyä kipua kovien ulosteiden takia, turvotusta, ilmavaivoja ja muita oireita.

Suolen läpikulkuaika voi olla pidentynyt, jolloin suoli toimii tavanomaista harvemmin ns. “laiska suoli”. Tätä voidaan tutkia ns. suolen läpikulkumittauksella (Sitzmark-tutkimus), jossa suun kautta nesteen mukana annetaan röntgenkuvassa näkyviä pieniä muovirenkaita, joiden kulkeutumista seurataan muutaman päivän välein otettavilla läpivalaisukuvilla.

Ummetus on yleistä: siitä kärsii jopa 20 % työikäisestä väestöstä. Yli 65-vuotiaiden keskuudessa ummetus on vielä tätäkin yleisempää. Ummetus vaivaa naisia miehiä useammin.

Ummetuksen taustalla on useita syitä

Ummetuksen syitä on lukuisia: niukkakuituinen ravinto, liian niukka nesteiden nauttiminen, vähäinen liikunta, stressi, kiire, lääkkeet (joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksena), sairaudet (kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, munuaisten vajaatoiminta, Parkinsonin tauti, aivoinfarkti, masennus, peräaukon haavaumat, pukamat, peräsuolen ulospullistuma, lantiopohjan lihasten heikkous jne.). Usein ummetuksen syntyminen on monitekijäistä, etenkin vanhuksilla. Ummetuksen syy saattaa jäädä myös löytymättä, jolloin puhutaan idiopaattisesta ummetuksesta.

Ummetuksen hoitona elintapojen muokkaus

Ummetuksen hoidossa tärkeintä on löytää ja hoitamaan sitä aiheuttavat tekijät. Säännöllinen liikunta, kuitupitoinen ruokavalio (30 – 60 grammaa kuitua päivittäin) ja riittävä nesteiden nauttiminen ovat ummetuksen hoidon kulmakiviä.

Ulostustapahtuman säännöllistäminen ja kiireettömyys ovat myös oleellisia tekijöitä ummetuksen hoidossa. Ummetus voidaan lähes aina hoitaa elintapojen muutoksella. Yli 90 % voidaan hoitaa itsehoidolla tai perusterveydenhuollossa.

Ummetuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä on paljon: bulkkilaksatiivit (lisäävät ulostemassaa, sitovat nestettä suoleen), osmoottiset laksatiivit (lisäävät ulosteen nestepitoisuutta), suolta stimuloivat aineet ja muut aineet. Varsinkin laktuloosi ja polyetyleeniglykoli ovat turvallisia pitkäaikaisessa käytössä eikä suoli “totu” niihin kuten saattaa olla vaarana käytettäessä pitkään yhtäjaksoisesti suolta stimuloivia lääkkeitä (senna ja bisakodyyli).

Julkaistu: 27.5.2008
Kommentoi »