Terve.fi

Uiminen saattaa kohottaa lievästi tulehdusriskiä

Uiminen saattaa kohottaa lievästi tulehdusriskiä
Australialaistutkijoiden mukaan maha-suolitulehdusten riski on hieman suurempi uimista seuraavien viikkojen aikana. Ilmeisesti väliä ei ole uiko julkisessa uimahallissa, omassa altaassa vai luonnon vesissä.
Julkaistu: 23.11.2009

Australialaiset selvittivät asiaa seuraamalla 2 800 melbournelaista miestä ja naista noin puolentoista vuoden ajan. Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tulosten perusteella maha-suolitulehduksia ilmeni lähes kaksinkertaisesti henkilöillä, jotka olivat viikon sisällä uineet julkisessa uima-altaassa, kylpylässä, joessa tai järvessä. Sama todettiin aikuisilla, jotka olivat uineet kahden viikon sisällä meressä. Yksityisissä altaissa uineiden riski oli tätä pienempi. Myös julkisiin altaisiin ja kylpylöihin liitetty vaikutus heikkeni, kun uinnista oli kulunut kaksi viikkoa.

Tulokset osoittavat, että uintireissut saattavat altistaa maha-suolitulehduksille, mutta aiheutuva vaara on käytännössä pienehkö. Australian uintiolot todennäköisesti eroavat Suomen oloista, joten ei ole selvää miten hyvin tulokset soveltuvat meihin.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Epidemiology 2009

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2009

Kommentoi »