Treeni ja ravinto

Tutkimus: Monivitamiini- ja rautavalmisteet voivat olla riski ikääntyneelle naiselle

Miltei kaksikymmentä vuotta jatkunut suomalaistutkimus paljastaa hämmentävän uutisen: iäkkään naisen monivitamiinien ja rautavalmisteiden käyttö voi lisätä terveysriskejä. Tutkimuksesta uutisoi Healthnews.com sivusto.

5.1.2012 Terve.fi

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisesti B-6-vitamiini, foolihappo, rauta, magnesium, sinkki ja kupari voivat yhteiskäytössä kasvattaa varhaisemman kuoleman riskiä. Tutkimuksessa seurattiin 38 000 seniori-ikäistä naista miltei kahden vuosikymmenen ajan. Suurin osa tutkittavista käytti monivitamiinivalmisteita ainakin kerran päivässä.

Tutkimuksen alussa havaittiin, että vitamiineja käyttävät naiset olivat terveempiä kuin ne, jotka eivät käyttäneet vitamiineja. Lisäksi monivitamiinivalmisteita käyttävät naiset olivat normaalipainoisempia, noudattivat terveellisempää ruokavaliota, sekä heillä oli vähemmän diabetesta ja korkeaa verenpainetta.

Pitkällä tähtäimellä monivitamiini ja rautavalmisteista voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä, etenkin jos annostus on suurempi kuin suosituksessa. Tiettyjen vitamiini- ja ravintoaineiden yliannostus voi olla keholle myrkyllinen.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää kupariin, joka lisää varhaisemman kuoleman riskiä jopa 45 prosentilla. Lisäksi haitallisia aineita pitkällä tähtäimellä ovat foolihappo, B-vitamiini, rauta, sekä magnesium ja sinkki.

Tutkijoiden mukaan monivitamiinivalmisteiden käyttöä parempi tapa huolehtia terveydestä on terveellinen ruokavalio, liikunta sekä terveet elämäntavat ilman päihteitä.

Lue lisää:Lääke vai elintarvike?Ruoasta voimaa paranemiseenVanhuuden uhkana puutostauditVitamiinilisät voivat lisätä syöpäriskiäVitamiinipillereistä ei apua naisille

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi