Apu Terveys

Olo kuin ilmapallolla! Ehkäise inhottava turvotus ja opi, milloin on syytä mennä lääkäriin

Olo kuin ilmapallolla! Ehkäise inhottava turvotus ja opi, milloin on syytä mennä lääkäriin
Turvotus on usein ikävä ja joskus myös huolestuttava oire. Siihen voi olla monia syitä laskimo-ongelmista liikaan suolankäyttöön. Lue, mitä turvotukselle voi tehdä!
Julkaistu: 24.9.2020

Jokainen kärsii joskus turvotuksesta. Sen syynä on nesteen tihkuminen kudosväli­tilaan eli verisuonten ulkopuolelle. Yleensä tämä johtuu siitä, että paine verisuonissa on jostain syystä kasvanut ja nestettä tihkuu suonista ulos.

Kun lyö vasaralla peukaloonsa, isku rikkoo kudoksia. Kudosvaurioiden vuoksi nestettä vuotaa kudosvälitilaan. Seurauksena on kipua ja turvotusta. Niiden paras hoito on kylmäpussi, tarvittaessa laastari ja kipulääke. Turvotus poistuu, kun vamma paranee elimistön omien mekanismien avulla.

Yhtä tavallisia ovat infektioiden aiheuttamat turvotukset. Tulehdusalueella verenkierto kiihtyy ja verisuonet laajenevat, kun elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää taudinaiheuttajia vastaan. Tästä seuraa turvotusta, punoitusta ja kipua. Infektio voi parantua itsestään, tai siihen voidaan tarvita lääkettä, joka häätää bakteerin.

Turvotus poistuu, kun vamma paranee elimistön mekanismien avulla.

Tavallinen syy turvotukseen on, että paine verisuonistossa muuttuu ja siksi nestettä tihkuu kudosvälitilaan. Häiriöt veren virtaamisessa liittyvät yleensä laskimoiden vajaatoimintaan.

– Valtimot vievät veren tehokkaasti sydämestä poispäin, esimerkiksi jalkoihin, mutta kun veren pitäisi palata takaisin keuhkoihin hapettumaan, laskimosuonet eivät aina toimi yhtä hyvin. Tämä johtuu esimerkiksi laskimolaajentumista ja laskimoläppien falskaamisesta. Silloin verta pakkautuu liikaa vartalon ääreissuoniin, mistä seuraa turvotusta jalkoihin, selittää kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Suomen Sydänliitosta.

Verenkierron heikkoudet lisääntyvät iän myötä, ja siksi myös turvotus on tavallisempaa vanhemmilla ihmisillä. Tyypillistä on, että turvotus laskee yön aikana makuuasennossa. Kun on päivän jalkeilla ja esimerkiksi tekee seisomatyötä, turvotus alkaa painaa jalkoja. Näin syntyvät myös suonikohjut.

– Turvotusta voi ehkäistä välttämällä ylipainoa ja pitkään paikallaan seisomista. Myös tukisukkia voi käyttää, jos on taipumusta vaivaan. Jalkojen nostaminen ylös kesken päivän on hyvä tapa lievittää oireita, Anna-Mari Hekkala sanoo.

Lue Hannan tarina: Vatsan turvotus yllätti

Syy jalkojen turvotukselle voi olla vakava

Jalkojen turvotuksen syy voi olla myös vakavampi. Pitkälle edenneessä sydämen vajaatoiminnassa verenkierto elimistössä heikkenee, koska sydämen kyky kierrättää verta on pettämässä. Tällöin turvotukseen liittyy muitakin oireita, kuten rasituksessa hengästyminen ja voimattomuus. Turvotus ei myöskään häviä yön aikana.

Tällöin kannattaa hakeutua lääkäriin, jossa tilannetta voidaan alkaa selvittää yksinkertaisella veri­kokeella: sydämen vajaatoiminnassa natriureettinen peptidi eli BNP- tai pro-BNP-arvo nousee.

– Jos pystyy liikkumaan normaalisti, turvotus ei todennäköisesti johdu sydämen vajaatoiminnasta vaan laskimoiden heikkoudesta, joka on vaarattomampaa. Myös huomattava ylipaino aiheuttaa hengästymistä ja turvotusta, Anna-Mari Hekkala sanoo.

Äkillinen turvotus toisessa jalassa voi olla oire laskimotukoksesta. Jos verihyytymä tukkii verenvirtauksen, paine ääreisverisuonistossa nousee. Tämä aiheuttaa turvotusta ja kipua sekä levossa että rasituksessa.

– Tällöin on syytä hakeutua viipymättä lääkärin vastaanotolle, sillä hyytymä tai sen osa voi kulkeutua verenkierron mukana myös keuhkoihin, jossa se voi tukkia keuhkovaltimon ja aiheuttaa keuhkoveritulpan, Hekkala sanoo.

Käsien turvotus

Molempien käsien turvotus johtuu yleensä siitä, että on roikottanut käsiään kuumalla säällä kauan alaspäin, esimerkiksi pitkän kävelylenkin aikana.

– Myös reippaan urheilusuorituksen jälkeen laskimosuonet oikein pullottavat käsien pinnassa. Tämä on vain merkki siitä, että verenkierto on tehnyt lujasti töitä, Anna-Mari Hekkala kertoo.

Nivelten turpoaminen johtuu usein nivelrikosta. Nivelissä oleva tulehdus aiheuttaa paikallista turvotusta ja kipua, joka aaltoilee ja voi välillä hävitä. Joskus nivelreuma puhkeaa äkillisesti ja niin rajuna, että se aiheuttaa sormiin laajan turvotuksen. Sormet ovat tällöin kuin makkarat, ja käsiä on vaikea puristaa nyrkkiin nivelten jäykkyyden ja kivun vuoksi.

Myös käteen voi tulla laskimotukos, vaikka se onkin paljon harvinaisempi kuin alaraajojen tukokset. Oireita ovat tällöin toisen käsivarren turvotus ja kipu, jotka lääkärin on syytä tutkia.

Turvotuksia tulee helposti myös, jos kainalosta on poistettu imusolmukkeita esimerkiksi rintasyövän vuoksi.

Mistä vatsan turvotus johtuu?

Vatsan turvotus johtuu useimmiten suolistoon kertyneestä kaasusta. Tietyt ruoat, kuten palkokasvit, jotkin hedelmät, tuore leipä ja vaikkapa kaali, aiheuttavat monille kaasunmuodostusta, joka voi turvottaa vatsaa ankarastikin.

Naiset tuntevat usein myös PMS-turvotuksen eli ennen kuukautisia ilmenevän turvotuksen, joka liittyy naisen sukuhormoneihin. Myös vaihdevuosina käytetty hormonikorvaushoito voi aiheuttaa erityisesti rintojen pingottuneisuutta.

Vaarallinen vatsan turvotus johtuu nesteen kertymisestä vatsaonteloon, ja sitä kutsutaan nimellä askites. Taustalla on yleensä sydämen tai maksan vakava vajaatoiminta, joka johtaa paitsi vatsan myös jalkojen turvotukseen.

Vakava tila on myös nefroottinen oireyhtymä, jossa munuaiset päästävät virtsaan suuria määriä veren proteiineja. Sen syynä voi olla itsenäinen munuaissairaus tai diabetekseen liittyvä munuaisten toiminnan heikentyminen. Nefroosin oireita ovat turvotukset esimerkiksi silmien ympärillä ja jaloissa. Joskus nestettä kertyy myös vatsaonteloon. Tautia hoidetaan puuttumalla sen perussyyhyn.

Muut syyt turvotuksen taustalla

Muita syitä turvotukseen voivat olla lääkitysten haittavaikutukset. Esimerkiksi yleisesti verenpaineen hoidossa käytetyt kalsiumestäjät ovat yleensä hyvin siedettyjä, mutta joillekin ne aiheuttavat nilkkojen turvotusta.

– Jos turvotus liittyy selvästi lääkkeen aloittamiseen, lääkitystä ei pidä missään tapauksessa lopettaa. Silloin pitää ottaa yhteyttä lääkäriin, jonka kanssa voidaan etsiä uusi, paremmin sopiva lääke, Anna-Mari Hekkala tähdentää.

Myös vakavat allergiset reaktiot voivat aiheuttaa turvotuksia suun ja nielun alueella. Reaktion syynä voi olla ruoka-aine, lääke tai hyönteisen pisto. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos turvotusta on kielessä tai nielussa tai se ahtauttaa hengitysteitä. Samoin pitää tehdä, jos turvotukseen liittyy laaja-alainen nokkosihottuma, verenpaineen lasku tai kovia, aaltomaisia vatsakipuja.

Milloin lääkäriin turvotuksen takia?

Heti jos:

  • Jalassa (tai käsivarressa on toispuoleista turvotusta ja kipua, jotka eivät vähene yön aikana.
  • Molemmissa jaloissa on turvotusta, ja lisäksi on hengenahdistusta ja voimattomuutta.
  • Allerginen reaktio turvottaa nielua tai hengitysteitä.

Viipymättä jos:

  • Sormet turpoavat makkaramaisesti.
  • Jossain kohtaa kehoa on tulehdusreaktio (kipua, kuumotusta ja turvotusta), jonka hoitamiseen kotikonstit eivät riitä.

Kiireettömästi jos:

  • Jalkojen turvotus vaivaa huomattavasti iltaisin ja pitkän seisomisen jälkeen.
  • Nivelten turvotus ja kipuilu haittaavat elämää.

Liika suolankäyttö turvottaa

Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa. Se nostaa verenpainetta ja turvottaa.

Jokainen tuntee sen nahoissaan: liian suolainen iltaruoka näkyy vielä aamulla turvonneina silmäluomina. Sormuskaan ei irtoa sormesta normaaliin tapaan. Miksi suolainen ruoka turvottaa, sydänlääkäri Anna-Mari Hekkala?

– Kun ravinnossa on liikaa suolaa, elimistömme pyrkii tasapainottamaan veressä olevan suolan määrää pidättämällä vastaavasti nestettä. Tätä säätelyä hoitavat munuaiset. Kerääntynyt neste puolestaan nostaa verenpainetta, joka rasittaa sydäntä ja altistaa esimerkiksi aivoinfarktille.

Siksi suolan vähentäminen olisi tärkeää. Saamme suolaa ennen kaikkea valmisruoista ja muun muassa leivästä. Suolan kokonaiskuormaa saa kevennettyä, kun valitsee vähäsuolaisia tuotteita ja vähentää suolan käyttöä ruoanlaitossa.

Asiantuntijana ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Suomen Sydänliitosta.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 5/2020.

Kommentoi »