Terve.fi

Yleistietoa turistiripulista

Yleistietoa turistiripulista
Mikä turistiripulin aiheuttaa? Lue yleistietoa turistiripulista, sen aiheuttajista ja yleisyydestä

Mukavinkin reissu voi mennä pilalle, jos matkan aikana sairastuu turistiripuliin tai reissun muistot haalistuvat, jos matkan päätteeksi makaa viikon Suomessa taudin kourissa. Et tosin ole yksin - noin joka kolmas suomalainen saa turistiripulin reissullaan!

Kaukomaissa bakteerikanta ja ruokailutottumukset eroavat sen verran kotimaisista, että jonkin asteinen järkytys iskee vatsaan aina. Ruokahygienia on lisäksi erilainen, lämmin ja kostea ilma suosii pöpöjen kasvamista. Suomalaisessa tutkimuksessa todettiin, että sairastumisriski EI riippunut sukupuolesta, sosiaaliluokasta, matkailijan iästä tai hotellin tasosta. Huomattava sairastumisriskin (60-80 %) alue on Etelä-Aasia. Keskisuuren sairastumisriskin (20-50 %) alueita ovat Latinalainen Amerikka ja päiväntasaajan Afrikka. Kohtalaisen sairastumisriskin (8-20 %) alueita ovat Karibia, Afrikan pohjois- ja eteläosat sekä Itä-Eurooppa.

Turistiripulin aiheuttaja

Taudinaiheuttajista 50-80 % on bakteereja, 5-25 % viruksia ja alle 10 % loisia. Kolme yleisintä aiheuttajabakteeria ovat EAEC, EPEC ja ETEC, kaikki eri muotoja Eschericia coli-bakteerista. Kampylobakteeri, salmonellat ja shigellat ovat myös merkittäviä taudinaiheuttajia. Viruksista rota-, noro-, adeno-, ja A-hepatiittivirukset ovat yleisiä. Tartunta saadaan yleisimmin ulosteen saastuttamasta ruoasta tai juomasta.

Turistiripulin seuranta

Mikäli tauti pitkittyy, oireet ovat rajuja, keho kuivuu, yleistila laskee voimakkaasti tai esiintyy veriripulia, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin diagnostiikan ja hoidon takia. Jotkin turistiripulin aihauttajat ovat yleisvaarallisia tartuntatauteja ja vaativat hoitoa ja tartuntatauti-ilmoituksen. Joidenkin aiheuttajien kohdalla tietyt ammattiryhmät, kuten elintarviketeollisuudessa työskentelevät tarvitsevat todistetusti puhtaat kontrollinäytteet ennen töiden jatkamista.

Turistiripulin yleisyys

Jopa kolmasosa suomalaista matkailijoista saa turistiripulin. Riski saada turistiripuli riippuu voimakkaasti kohdealueesta.

Turistiripulin ennuste

Ennuste on hyvä. Mahdollisiin komplikaatioihin kuuluvat reaktiivinen artriitti, harvinainen Quillain-Barren oireyhtymä ja hemolyyttisureeminen oireyhtymä.

Lähteet:

Kantele A. Äkillinen ripulitauti matkailijalla, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Lumio J. Turistiripuli eli matkaripuli, Lääkärikirja Duodecim, Duodecim 2017.

ICD-10:

A04 Muut bakteeriperäiset suolistoinfektiot

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »