Terve.fi

Tupakointi lisää papilloomavirusten vaarallisuutta

Tupakointi lisää papilloomavirusten vaarallisuutta

Ihmisen papilloomavirusten (HPV) aiheuttama infektio voi aiheuttaa emättimen ja kohdunkaulan limakalvomuutoksia, joitka voivat muuttua pahanlaatuisiksi. Tällä hetkellä tunnetaan suuri joukko papilloomaviruksia, joista osan on osoitettu altistavan kohdunkaulan syövälle. Hiljattain markkinoille tuli rokote, joka suojaa vaarallisimpia papilloomaviruksia vastaan.
Mainos

Jos nainen on jo saanut tartunnan, rokotteesta ei ole enää hyötyä kyseistä virustyyppiä vastaan. Ruotsalaistutkimuksen mukaan tartunnan saaneiden naisten kannattaa ehdottomasti lopettaa tupakointi, koska se näyttää kohottavan tiettyjen papilloomavirusten kantajien kohdunkaulan syövän riskiä. Tutkimuksessa verrattiin 375 kohdunkaulan syöpään sairastuneen ja 363 terveen verrokin tupakointihistoriaa. Naisilta määritettiin HPV-16-tyyppisen papilloomaviruksen perimäainesta.

HPV-16-positiivisuus kohotti tupakoivien naisten kohdunkaulan syövän riskin 14-kertaiseksi verrattuna tupakoiviin HPV-negatiivisiin naisiin. HPV-16-positiivisuus kohotti puolestaan tupakoimattomien naisten riskiä vain kuusinkertaiseksi verrattuna tupakoimattomiin HPV-negatiivisiin. Näyttää siis siltä, että tupakointi kohottaa HPV-positiivisten naisten sairastumisvaaraa, joka on jo ilman tupakointiakin huomattava. HPV-positiivisia naisia tulisikin kannustaa lopettamaan tupakointi.

Lähde: Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 2006;15:2141-2147

Kohdunkaulan syöpäVisvasyylä

Julkaistu: 21.12.2006