Voi hyvin

Tuoko ikä viisautta? Ei välttämättä, mutta jokainen meistä voi oppia viisaammaksi

Tuoko ikä viisautta? Ei välttämättä, mutta jokainen meistä voi oppia viisaammaksi
Ihmiskunnalla on runsain mitoin tietoa ja dataa käytettävissään, mutta löytyykö viisautta? Nyt jos koskaan viisaille valinnoille on huutava tarve. Lue, miten voit oppia viisaammaksi!
Julkaistu 26.8.2020

Psykologian tohtori Eeva Kalliolla on iloisia uutisia. Meistä jokainen voi kasvaa viisaammaksi. Tuota taitoa pystyy harjoittelemaan ja oppimaan. Peli ei siis suinkaan ole menetetty. Kallio on kirjoittanut aiheesta käytännön oppaan teologian tohtori Jenni Spännärin kanssa.

Mistä tunnistaa viisaan ihmisen?

Hän on joustava ja osaa ajatella asioita monesta näkökulmasta. Myötätunto ja eettinen käytös kuuluvat kokonaisuuteen. Viisaus näkyy toiminnassa, se ei ole pelkkää teoriaa.

Onko älykäs ihminen aina myös viisas?

Älykkyys ja viisaus ovat eri asioita. Voit olla hyvin älykäs, mutta moraaliton eli ajat kyvyilläsi vain omaa etuasi. Viisas katsoo kauemmaksi ja laajemmalle. Hän pohtii eri mahdollisuuksia, toimii myötätunnosta käsin ja ajattelee yhteistä hyvää.

Viisastuuko ihminen vanhetessaan?

Tutkimusten mukaan ei välttämättä näytä siltä. Viisautta on havaittu jo varsin nuorilla, lukioikäisillä. Jotkut muut tekijät kuin ikä vaikuttavat viisastumiseen.

Erilaisten elämänkokemusten pohdiskelu auttaa yleensä viisastumaan. Jotkut voivat silti olla kokemuksiinsa niin pettyneitä, etteivät kykene kääntämään niitä viisaudeksi. Iällä ei siis suoraan ole yhteyttä viisauteen, mutta asiaa tutkitaan tiiviisti edelleen.

Kuinka voisin viisastua?

Aloita tutkimalla eri kulttuurien merkittäviä tekstejä. Mitä esimerkiksi taolaisuuden Tao te king yrittää sanoa? Tai buddhalainen mietelausekokoelma Dhammapada? Pidä lukemisen aikana vanhanaikaisesti päiväkirjaa, jossa pohdit, mikä teoksessa on viisasta ja kuinka voisit käytännön arjessa sitä toteuttaa. Keskustele kirjoista aihepiiristä innostuneiden ystäviesi kanssa. Tärkeintä on pohdinta, mietiskely.

Viisaus-kirjassa on myös harjoituksia. Mitä suosittelet kokeilemaan ensin?

Askelten kuunteluharjoitus on itsellenikin tärkeä. Rauhoitun ja maadoitun sen avulla. Lähde siis kävelemään. Ota jokainen askel hyvin hitaasti ja rauhallisesti. Laita ensin varpaat maahan ja keskitä tietoisuutesi tähän liikkeeseen. Laske paino sen jälkeen päkiälle ja lopuksi kantapäälle. Jatka näin kävelyä. Harjoitusta käytetään taijissa.

Mikä on tärkeintä viisastumisen tiellä?

Viisauden tavoittelussa tärkeintä on selventää itselleen ne arvot, joiden vuoksi toimii. Voit käyttää eri menetelmiä, mutta mihin niillä tähtäät ja mitkä ovat omat motiivisi, ne ovat kaikkein merkittävimpiä kysymyksiä.

Mikä on ollut oman elämäsi viisain päätös?

Tuhoavasta ihmissuhteesta lähteminen ja nöyrtyminen avun saajaksi. Muut ihmiset toimivat lopulta viisauden tuojina. Suureen kipuun voi sisältyä hienoja mahdollisuuksia, mutta emme niitä itse useinkaan näe.

Ketä viisasta ihmistä ihailet?

Olen huomannut useissa ihmisissä ihailtavia piirteitä. Ne ovat olleet välähdyksenomaisia hetkiä: myötätuntoa tai heikomman puolustamista.

Ihailen ihmisiä, jotka näkevät suoraan ja selkeästi asioiden lävitse. Meistä jokaisessa on jotain viisasta. Eräs kehitysvammainen ihminen sanoi kerran minulle: ”Ihmisille on sanottava hyvät asiat silloin, kun he ovat elossa.” Se oli hyvin viisaasti sanottu.

Jenni Spännäri & Eeva K. Kallio: Viisaus – Käyttäjän opas. Tuuma 2020.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 6/2020.

Kommentoi »